Ώρα για κυρώσεις στην Τουρκία, τώρα!

Ώρα για κυρώσεις στην Τουρκία, τώρα!

Να μην αφήσουν τον Ερντογάν να επιβάλει τετελεσμένα και εντός της ΕΕ

-Ο στρουθοκαμηλισμός Αθήνας και Λευκωσίας και η ανοχή του Βερολίνου αποθρασύνουν τον Σουλτάνο

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Mονόδρομος για Λευκωσία και Αθήνα είναι η άμεση κινητοποίηση, ήδη από τώρα, προκειμένου στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ να προωθήσουν και να επιβάλουν σειρά κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για τα Βαρώσια, καθώς μόνο έτσι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι δεν παίζει απέναντι σε κενή εστία.

Όσο κι αν βάζουν το κεφάλι στην άμμο οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης και περιορίζονται σε γνωστές ρητορικές εξάρσεις προκειμένου να ικανοποιηθεί το εκάστοτε ακροατήριο, δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται ότι έχει έρθει η ώρα να μπει, με όποιο κόστος, φραγμός στην επεκτατική πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στα Βαρώσια αλλά έχει και συμβολικά στην αιχμή της την περίκλειστη πόλη.

Η συνολική στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζεται μόνο στον εποικισμό των Βαρωσίων, που θα στερήσει ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα που έχει η ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποδοχή μιας λύσης του Κυπριακού, αλλά σκοπό έχει την εξασφάλιση ελέγχου ολοκλήρου του νησιού μέσω ενός ερμαφρόδιτου συνομοσπονδιακού σχήματος και ταυτοχρόνως τον γεωγραφικό περιορισμό της Ελλάδας σχεδόν στα χωρικά ύδατα των νησιών και πάντως σε μια πολύ περιορισμένη θαλάσσια ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρόβλημα για τον Ελληνισμό πλέον δεν είναι μόνο τα Βαρώσια, αλλά η συνολική προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να περιθωριοποιήσει και να δορυφοριοποιήσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Και σε αυτό οφείλουν τώρα να αντιδράσουν Αθήνα και Λευκωσία.

Οι διεργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα και η λυσσαλέα προσπάθεια των Βρετανών να στηρίξουν με κάθε τρόπο την Τουρκία έδειξε τις παγίδες που υπάρχουν, συγχρόνως όμως ανέδειξε τις ευκαιρίες που προσφέρονται ώστε να αντιμετωπισθεί η επιθετικότητα της Τουρκίας.

ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ιρλανδία και φυσικά η Γαλλία, η οποία ως προεδρεύουσα του ΣΑ κράτησε πιο διακριτική στάση, απέκρουσαν τους βρετανικούς σχεδιασμούς και έτσι η προεδρική δήλωση του ΣΑ ήταν καταδικαστική για τους «τούρκους και τουρκοκύπριους ηγέτες» που έκαναν τις εξαγγελίες για τα Βαρώσια, επαναβεβαιώθηκε όλο το πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων και ιδιοκτητών στις περιουσίες τους υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Αυτή η διαδικασία απέδειξε ότι εφόσον υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια και σωστή στόχευση υπάρχει τρόπος να στριμωχθεί η Τουρκία. Όμως αυτό προφανώς δεν είναι αρκετό.

Στην ΕΕ μια σειρά χωρών με φιλοτουρκική στάση, με επικεφαλής τη Γερμανία, επιδιώκουν να προσφέρουν πλήρη ασυλία στον Ταγίπ Ερντογάν και όχι απλώς δεν θέλουν να ληφθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας αλλά, αντιθέτως, θέλουν να την επιβραβεύσουν και να προωθήσουν τη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Για λόγους όχι μόνο ιδεολογικούς ή συμβολικούς αλλά και γιατί διατηρούν σοβαρά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία και με τους νέους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν αναπτυχθεί στον περίγυρο της οικογένειας Ερντογάν.

Το αρχικό αίτημα της Κύπρου για σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών όχι μόνο δεν έγινε δεκτό, αλλά υπονομεύθηκε κιόλας, με πρωτοβουλία των Γερμανών, η έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτηση της κατάστασης και έκδοση κοινής δήλωσης των 27.

Αντ’ αυτού, ο γνωστός Ζοζέπ Μπορέλ, υπό την πίεση της Αθήνας και της Λευκωσίας αλλά και με δεδομένο ότι υπήρχε πλέον και η δήλωση του ΣΑ του ΟΗΕ, με μια δήλωσή του ως ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ καταδίκασε τις κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια και ζήτησε την ανάκλησή τους. Επιπλέον, υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υ­πουργών θα συζητηθεί η ανάληψη ενεργειών από την ΕΕ για το θέμα των Βαρωσίων, υπό το πρίσμα και της απόφασης της Συνόδου Κορυφής, που προέβλεπε τη λή­ψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων που έχει στη διάθεση της η ΕΕ εάν η Τουρκία επαναλάβει τις προκλήσεις.

Είναι σαφές ότι τις επόμενες –λίγες– εβδομάδες, μέχρι να βρεθούν και πάλι διά ζώσης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα επιχειρηθεί από τις Βρυξέλλες να υποβαθμιστεί το μέγεθος των τουρκικών προκλήσεων. Πολύ περισσότερο μάλιστα εάν ακόμη δεν έχει αρχίσει η υλοποίηση του τουρκικού σχεδίου για τα Βαρώσια, τότε οι υποστηρικτές της Τουρκίας θα απαιτήσουν να μπει στο ράφι η συζήτηση για μέτρα εναντίον της Τουρκίας και να συζητηθεί αντιθέτως η παροχή ανταλλαγμάτων ώστε να… κρατηθεί στον σωστό δρόμο και να μην υλοποιήσει τις απειλές της για τα Βαρώσια.

Είναι η ίδια συνταγή την οποία επέβαλαν οι Γερμανοί στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς θεωρήθηκε ότι μετά από πέντε μήνες παράνομων ερευνών και κατάφωρης παραβίασης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμη και μόλις έξω από τη ζώνη των 6 ν.μ., η απόσυρση του «Oruc Reis» επρόκειτο περί τεράστιας… κίνησης καλής θέλησης από την Τουρκία, η οποία έπρεπε να ανταμειφθεί δεόντως.

Το φθινόπωρο είναι η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας και της Λευκωσίας να αξιοποιήσουν το «ευρωπαϊκό χαρτί» για να προσπαθήσουν να χαλιναγωγήσουν τον Τα­γίπ Ερντογάν.

Ήδη από τώρα θα πρέπει να καταστρωθεί η στρατηγική που θα φέρει όλους τους εταίρους προ των ευθυνών τους, καθώς η πολιτική Ερντογάν αποτελεί απει­λή για τη σταθερότητα στο κατώφλι της Ευρώπης. Δεν πρέπει να περιμένει η Ευρώπη να μπει στα Βαρώσια ο κ. Ερντογάν και να αρχίσει τον εποικισμό, για να τρέχουν εκ των υστέρων να προσπαθούν να ανατρέψουν τα τετελεσμένα εις βάρος ενός κράτους-μέλους. Ούτε θα πρέπει να περιμένουμε να έρθει και πάλι το «Oruc Reis» έξω από το Καστελλόριζο για να αρχίσουμε να ζητάμε αντίδραση από τους 27.

Πλέον, εδώ και έναν χρόνο έχει σωρευτεί αρκετή διπλωματική μά­ζα, που δείχνει τη συστηματική και απροκάλυπτη παραβίαση αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, διεθνών συμφωνιών αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο κρατών-μελών. Η απειλή δεν μπορεί να είναι κάθε φορά το «μην το ξανακάνεις».

Η Τουρκία είναι υπόλογη και για την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, είναι υπόλογη για την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου, για την υπονόμευση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού με την προβολή της λύσης των «δύο κρατών» και εσχάτως με την εξαγγελία εποικισμού της περίκλειστης πόλης.

Οι κυρώσεις πρέπει να είναι η μοναδική επιλογή στο τραπέζι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Και η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να εξα­ντλήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν για να τις επιβάλουν… Υπάρχουν πολλές αποφάσεις της ΕΕ που είναι ζωτικής σημασίας για τους Γερμανούς. Το ελληνικό και κυπριακό βέτο σε αυτές τις αποφάσεις ίσως κάνει τους Γερμανούς να αντιληφθούν ποιος είναι ο εταίρος τους και ποια είναι η υποχρέωσή τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ