Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί – Δεκέμβριο, και αν, το τείχος ανοσίας

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί – Δεκέμβριο, και αν, το τείχος ανοσίας

-Άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμούς 12–15 ετών

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, πολύ κατώτερους των προσδοκιών της κυβέρνησης, προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα, με συνέπεια η επίτευξη του πολυπόθητου τείχους ανοσίας να μετατίθεται όλο και πιο πέρα χρονικά. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις το τοποθετούν στο τέλος του χρόνου.

Ένα σημαντικό τμήμα πολιτών εξακολουθεί να έχει αρνητική στάση ή διατηρεί επιφυλάξεις ως προς την ανάγκη να εμβολιασθεί ή για την ασφάλεια των εμβολίων. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες, είναι ωστόσο μεγάλο σε αυτές κάτω από τα 40, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων και αυτών που έχουν κλείσει ραντεβού κινείται πολύ χαμηλότερα του 50%, σε ορισμένες δε περιπτώσεις και κάτω του 40%.

Η στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, αρχικά με τις πιέσεις και τις απειλές (αποκλεισμοί, απολύσεις κ.ά.) και στη συνέχεια με τα μπόνους και τις προσφορές, δεν απέφερε τα προσδοκώμενα. Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες να εμβολιασθούν έχει μπει στην πρώτη γραμμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Με διαδοχικές δηλώσεις του, επισκέψεις σε εμβολιαστικά κέντρα κ.λπ. επιχειρεί να αμβλύνει τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις ως προς τα εμβόλια.

Η εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη κρίθηκε αναγκαία, ούτως ώστε έτσι τα μηνύματα της κυβέρνησης να αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Προς το παρόν ουσιαστικά αποτελέσματα δεν υπάρχουν, ενώ από την κυβέρνηση το αποδίδουν στο γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσο της θερινής περιόδου και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, κυρίως δε οι νέοι, έχουν μπει σε τροχιά διακοπών. Σε μια προσπάθεια να αυξήσει το γενικό ποσοστό των εμβολιασμένων η κυβέρνηση άνοιξε προχθές (Παρασκευή) την πλατφόρμα και για τα παιδιά των ηλικιών 12 – 15 ετών.

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε ότι το τείχος ανοσίας (70% – 80%) θα είχε επιτευχθεί μέσα στον Ιούλιο, στη συνέχεια ο στόχος αναθεωρήθηκε για τον Σεπτέμβριο, ενώ ούτε τότε θα επιτευχθεί. Επιστήμονες που έχουν άμεση εμπλοκή στο ζήτημα της πανδημίας εκτιμούν ότι οι εμβολιασμοί θα φτάσουν στο 70% – 80% του γενικού πληθυσμού τον Δεκέμβριο, ίσως και αρχές του νέου χρόνου. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη του ιού που θα προκαλέσει νέο κύμα κρουσμάτων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ