Έρμαιο του Ράμα θα γίνει η Ελλάδα;

Έρμαιο του Ράμα θα γίνει η Ελλάδα;

-Έχει βάλει στο μάτι όλες τις ελληνικές περιουσίες στη Βόρειο Ήπειρο
-Σε τι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αναγνώριση του Κοσόβου;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν, χωρίς πολλή δημοσιότητα, με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου. Πιθανότατα και η επίσκεψη του κ. Ράμα στην Αθήνα, για να συναντηθεί με τον φίλο του, πρόεδρο της… Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου (όπως αποκάλυψαν τα αλβανικά ΜΜΕ), να έχει το ίδιο περιεχόμενο.

Η αλλαγή πολιτικής σε σχέση με το Κόσοβο –εφόσον είναι στοιχειοθετημένη, έχει αρχή, μέση και τέλος και καταγράφει τα οφέλη από μια κίνηση αναγνώρισης του Κοσόβου– θα μπορούσε να είναι θέμα προς συζήτηση. Ας ελπίσουμε ότι τα βήματα που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση δεν είναι μόνο λόγω της πίεσης του αμερικανού πρεσβευτή κ. Πάιατ, ο οποίος όλο και περισσότερο λειτουργεί ως ανθύπατος, και του Βερολίνου, το οποίο έτσι κι αλλιώς βλέπει πάλι τα Βαλκάνια ως ζωτικό του χώρο…

Ωστόσο γεννάται η εξής απορία: Σε τι θα εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα η de jure αναγνώριση του Κοσόβου; Μήπως είναι το Κόσοβο το εμπόδιο στη διείσδυση της χώρας στα Βαλκάνια ή μήπως είναι η διάλυση που επέφεραν τα Μνημόνια; Και το ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, το οποίο επέβαλαν και οι Γερμανοί; Με τι ακριβώς θα ασκηθεί πάλι πολιτική επιρροής στα Βαλκάνια; Με έναν γιγαντωμένο αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό;

Με την αναγνώριση του Κοσόβου η Ελλάδα, η πιο ισχυρή χώρα των Βαλκανίων, ανάβει πράσινο φως στον αλβανικό εθνικισμό. Και αυτό ετοιμάζεται να γίνει χωρίς να έχουν λυθεί τουλάχιστον τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα με την Αλβανία. Ας έρθει ο κ. Ράμα και ας αποδεχθεί την παραπομπή στη Χάγη της διαφοράς της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα (κάτι που αποτελεί σοβαρή παραχώρηση από την Ελλάδα, που θα έπρεπε να επιμείνει στο να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που έχει υπογράψει η Αλβανία, πριν αθετήσει την υπογραφή της). Και κυρίως θα πρέπει να απαιτήσει από τον κ. Ράμα να πάρει πίσω όλους τους νόμους που έχει περάσει για την… τουριστική ανάπτυξη, που στοχοποιούν τις ελληνικές περιουσίες στη Βόρειο Ήπειρο. Και να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να καταγραφούν στα κτηματολόγια οι περιουσίες των ελλήνων μειονοτικών, ώστε να μην είναι έρμαιο στις βίαιες καταπατήσεις από ευνοούμενους της κυβέρνησης Ράμα. Και, τελικά, να υπογραφεί μια νέα Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας με τα Τίρανα, που θα βάζει σωστές βάσεις για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και για την τιθάσευση των εθνικισμών στην περιοχή.

Διαφορετικά, θα είναι ένα πραγματικά ολισθηρό βήμα η αναγνώριση του Κοσόβου.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ