Τουρκικό ΥΠΕΞ για την παράταση εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο: Τέτοια ψηφίσματα δεν έχουν νόημα και αξία

Τουρκικό ΥΠΕΞ για την παράταση εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο: Τέτοια ψηφίσματα δεν έχουν νόημα και αξία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παράτεινε την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στο νησί της Κύπρου (UNFICYP) για περίοδο έξι μηνών με το ψήφισμά 2587 (2021) που εγκρίθηκε στις 29 Ιουλίου 2021. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») σχετικά με το ψήφισμα.

Δυστυχώς, αυτό το ψήφισμα, το οποίο είναι γεμάτο ασυνέπειες και είναι αποσυνδεδεμένο από τις πραγματικότητες, αγνοεί για άλλη μια φορά τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού.

Είναι αντίθετο με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ στο ότι δεν λήφθηκε η έγκριση των αρχών της «ΤΔΒΚ» για την παράταση της εντολής της UNFICYP.

Αναμένουμε από τον ΟΗΕ να αποκαταστήσει αυτήν την κατάσταση και να συνάψει συμφωνία με τις αρχές της «ΤΔΒΚ το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να μην αμφισβητηθεί η παρουσία της UNFICYP στο έδαφος της «ΤΔΒΚ».

Είναι επίσης περίεργο και εξωπραγματικό ότι το ψήφισμα επιχειρεί να υπαγορεύσει στον τουρκοκυπριακό λαό παραμέτρους διακανονισμού, οι οποίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν, αναφερόμενο σε ψηφίσματα του Συμβουλίου τριάντα χρόνια πριν. Δεν θα υπάρξει ποτέ δίκαιος, διαρκής και βιώσιμος διακανονισμός στο νησί, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα εξασφαλίσει την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού που απέκτησε το 1960 και αν συνεχίσει να κλείνει τα μάτια στις πραγματικότητες στο νησί αντιμετωπίζοντας την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του νησιού παρά το έγκλημα που διέπραξε το 1963 και να επιβραβεύει τον δράστη και να τιμωρεί το θύμα.

Επομένως, τέτοια ψηφίσματα δεν έχουν νόημα και αξία για εμάς.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθούν στην επίτευξη ενός διακανονισμού με βάση τις πραγματικότητες, αντί να εξυπηρετούν το status quo στο Νησί.

[Πηγή: ertnews.gr]

Κύπρος: Το ΥΠΕΞ καλωσορίζει την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης μέχρι τις 31/1/2022

Λαμβάνοντας υπόψη το τελικό κείμενο του ψηφίσματος 2587, το Υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, στη βάση του ψηφίσματος 186 (1964), μέσω της υιοθέτησης σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ του εν λόγω ψηφίσματος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την Προεδρική Δήλωση του της 23ης Ιουλίου 2021 για τις Τουρκικές παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια, καταδικάζει εκ νέου τις σχετικές ανακοινώσεις του Προέδρου της Τουρκίας και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021, καλεί σε άμεση ανάκληση των παράνομων ενεργειών που έλαβαν χώρα από τον Οκτώβριο του 2020, και επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα, με ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550(1984) και στο 789 (1992). Είναι σημαντικό ότι, σε σχέση με τα Βαρώσια, το Ψήφισμα επαναλαμβάνει την θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα καμιά ενέργεια η οποία δεν είναι συμβατή με τα προαναφερθέντα ψηφίσματα και καλεί όπως αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές ειρηνικής λύσης.

Σημαντικό είναι παράλληλα το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού με ρητές αναφορές στο διατακτικό και προοιμιακό μέρος του ψηφίσματος, καθώς και μέσω αναφοράς στο ιδιαίτερα σημαντικό Ψήφισμα 1251, με το οποίο διασαφηνίζει την θέση του ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα Κυπριακό κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με την ανεξαρτησία και εδαφική του ακεραιότητα να είναι διασφαλισμένες, και το οποίο θα αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως αυτό καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα, αποστέλλοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τους λόγους που δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και για τις μελλοντικές προσπάθειες.

Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη λύπη του για τη μη επίτευξη συμφωνίας για επανέναρξη συνομιλιών κατά την άτυπη συνάντηση της Γενεύης στις 27–29 Απριλίου 2021 και επαναβεβαιώνει την πλήρη στήριξη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σημειώνει τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μήνυμα που δεν μπορεί παρά να έχει ως αποκλειστικό αποδέκτη την Τουρκία.

Το ψήφισμα 2587 εκφράζει την σοβαρή ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού, και συστήνει σεβασμό στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερής ζώνης. Επαναλαμβάνει την έκκληση του Συμβουλίου προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό για αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια ως αυτό είχε πριν το 2000 και επαναβεβαιώνει ότι θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού η ελευθερία διακίνησης της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Καλεί επίσης για συνέχιση της συνεργασίας όλων των μερών με τη ΔΕΑ, κυρίως μέσω της παροχής πλήρους πρόσβασης χωρίς καθυστέρηση σε όλες τις περιοχές και της έγκαιρης ανταπόκρισης σε αιτήματα παροχής αρχειακών πληροφοριών για πιθανούς χώρους ταφής γεγονός που αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.

Τέλος, το ψήφισμα 2587 καλωσορίζει την επαναλειτουργία των σημείων διέλευσης από τις 4 Ιουνίου, αναφέρεται στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των διακοινοτικών επαφών, καλεί για αυξημένη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία συνομιλιών, καθώς και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειες προώθησης της επανένωσης, και για περαιτέρω στήριξη και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των Τεχνικών Επιτροπών.

[Πηγή: ertnews.gr]


Σχολιάστε εδώ