Λούκα Κατσέλη: Έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη

Λούκα Κατσέλη: Έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη

-Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που έχουμε

«Εδώ και χρόνια βρισκόμαστε στη δίνη μιας κρίσης που ξεκίνησε με την επιβολή των Μνημονίων, που γονάτισαν την οικονομία και την κοινωνία, και κορυφώθηκε με την πανδημία που ολοκλήρωσε την καταστροφή και μας έφερε αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα.

Όμως το κράτος, η κοινωνία, οι θεσμοί, όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν το σημερινό γίγνεσθαι στη χώρα, έχουν την υποχρέωση και την ευθύνη, μέσα από το ζοφερό περιβάλλον που δημιουργούν οι δύσκολες αναντίρρητα συνθήκες, να βρουν τρόπους, λύσεις, έστω και…χαραμάδες που θα μπορέσουν να αλλάξουν το κλίμα και να ανοίξουν τον δρόμο προς την ανάπτυξη.

Η δική μου άποψη, είναι πως αν οργανωθούμε, αν αναπτύξουμε τους τομείς που είμαστε καλοί, όπως ο τουρισμός ή ο αγροτοδιατροφικός τομέας, και αν προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε και εκεί που δεν είμαστε καλοί, μπορούμε να πετύχουμε.

Η καθυστέρηση, η ατολμία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά οφείλεται στην αδυναμία της κοινωνίας να οργανωθεί για την ανάπτυξή της. Αν τολμήσει όμως και οργανωθεί και μπορέσει να σχεδιάσει έναν βιώσιμο μετασχηματισμό, μπορεί να βρει τον δρόμο προς την ανάπτυξη».

Με αυτά τα λόγια η πρώην υπουργός και πρόεδρος του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία» Λούκα Κατσέλη έθεσε το περίγραμμα των κινήσεων που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη, μιλώ­ντας στο Κανάλι Ένα.

Όπως είπε η κ. Κατσέλη, όλα αυτά περιγράφονται με απλότητα και σαφήνεια στο βιβλίο της «Δίνες και ευθύνες: Βιώματα και ερμηνείες στην εποχή των Μνημονίων», που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις Εκδόσεις Πατάκη, αλλά δεν παρουσιάστηκε ποτέ γιατί ήταν να γίνει η σχετική εκδήλωση τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά την… πρόλαβε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Όπως είπε η Λούκα Κατσέλη, με το βιβλίο της απαντά σε ερωτήματα. Το σημαντικότερο ήταν ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που έγινε πιο γνωστός ως «νόμος Κατσέλη»:

«Για να περάσει αυτός ο νόμος δόθηκαν πολλές μάχες με τους ‘‘θεσμούς’’, που δεν τον ήθελαν με τίποτα, γι’ αυτό και τον κατάργησαν στη συνέχεια. Παρά τις αντιρρήσεις όμως, παρά τις πιέσεις, ο νόμος τότε πέρασε. Η εμπειρία μου από τη διαδρομή μου στο υπουργείο με δίδαξε ότι αν έχεις άποψη για το τι θέλεις να κάνεις, θα το κανείς ακόμα και μέσα στα Μνημόνια».

Καταλήγοντας, η κ. Κατσέλη επισήμανε τι πρέπει να γίνει για να φτάσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη:
«Μέχρι τώρα μετράγαμε την ανάπτυξη με τον ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Αυτό όμως δεν είναι δείκτης ευημερίας. Γιατί η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος δείχνει απλά ότι μεγαλώνει η πίτα.

Η ευημερία φαίνεται από το πώς μοιράζεται η πίτα. Και αν περισσεύουν λεφτά για τους ευάλωτους ή το περιβάλλον. Με τα ποιοτικά στοιχεία διασφαλίζεται η βιωσιμότητα. Η ατζέντα ‘‘20-30’’ του ΟΗΕ καθορίζει 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2030. Πολλούς από τους στόχους αυτούς τους έχει εντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να υλοποιήσει. Όλα αυτά όμως πήγαν πίσω λόγω κορονοϊού.

Εμείς πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο που έχουμε.

Να οργανώσουμε την ανάπτυξή μας με γνώμονα τον τουρισμό, να ενισχύσουμε τον αγροτοδιατροφικό τομέα και να αναδείξουμε την ποιότητα και τη μοναδικότητά του.

Να επενδύσουμε σωστά στα δυνατά μας σημεία και να δουλέψουμε με πρόγραμμα και σοβαρότητα, σε οργανωμένα πλαίσια, για να πετύχουμε τον βιώσιμο μετασχηματισμό που θα μας οδηγήσει στην πολυπόθητη ανάπτυξη».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ