Δεν ιδρώνει το αυτί του Ερντογάν με ρητορικές καταδίκες
Σε… διακοπές είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση
-Η ατιμωρησία για την παρανομία στα Βαρώσια θα τον αποθρασύνει σε Μεσόγειο και Αιγαίο
Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
Χωρίς ουσιαστική απάντηση παραμένει η πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, καθώς η ΕΕ είναι… διακοπές και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει μπλέξει τις γραμμές του, οι οποίες βραχυκύκλωσαν μετά τις φιλοτουρκικές παρεμβάσεις των γνωστών υποστηρικτών του «διαίρει και βασίλευε» στην Κύπρο, των Βρετανών.
Η πρόκληση Ερντογάν στο νησί ήταν αναμενόμενη, ενώ, λίγο-πολύ, είχε προεξοφληθεί η ανακοίνωση ανοίγματος τμήματος της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων. Όμως η μεθόδευση του τούρκου ηγέτη, που οδηγεί σε μια κατάφωρη και σημαδιακή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει επιχειρήματα και σε εκείνους που διαχρονικά στηρίζουν την Τουρκία και τον ίδιο.
Έτσι ο κ. Ερντογάν έκανε τη μεγάλη… παραχώρηση, αφού δεν μπήκε στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων, αλλά έκανε τις εξαγγελίες του μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά (!). Επέλεξε να εμφανίσει ότι το ψευδοκράτος παίρνει τις πρωτοβουλίες και όχι η Τουρκία, η οποία όμως στηρίζει απολύτως όλες τις κινήσεις, εμφάνισε μια πιλοτική περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της συνολικής περιοχής των Βαρωσίων (κάτι που στα μάτια αρκετών ξένων φαίνεται ως πολύ μικρή περιοχή για να γίνει τόση μεγάλη φασαρία) και υποκρίθηκε φυσικά ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από αποχαρακτηρισμό της περιοχής από στρατιωτική περιοχή, ώστε οι πρώην ιδιόκτητες να έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης των περιουσιών τους στην παράνομη Επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα.
Ο κ. Ερντογάν επιχειρεί μια πρώτη, σοβαρή βολιδοσκόπηση, ώστε μετρώντας τις διεθνείς αντιδράσεις να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, η οποία ισοδυναμεί με εποικισμό των Βαρωσίων (παρά το γεγονός ότι θα προσπαθήσει να δελεάσει πρόσφυγες που έχουν τις περιουσίες τους στην περιοχή), και συγχρόνως να νομιμοποιηθεί η παράνομη επιτροπή του ψευδοκράτους, εφόσον φυσικά προσφύγουν και την αναγνωρίσουν ελληνοκύπριοι πρόσφυγες-ιδιοκτήτες.
Συγχρόνως όμως τορπιλίζει κάθε δυνατότητα προετοιμασίας επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, θέλοντας έτσι να ξεπεράσει τη γενικευμένη στήριξη που δόθηκε από τον διεθνή παράγοντα στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, προβάλλοντας ταυτοχρόνως τη λύση των «δύο κρατών».
Αθήνα και Λευκωσία κινητοποιήθηκαν αμέσως με διεθνείς επαφές και ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων και Οργανισμών, πρωτίστως των μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ. Η Κύπρος προσέφυγε στο ΣΑ του ΟΗΕ με επιστολή του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά και με τον ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ και τον αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ενώ ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε για λίγες ώρες το Ισραήλ, όπου συναντήθηκε στα Ιεροσόλυμα με τον νέο ισραηλινό ομόλογό του Γιάιρ Λαπίντ, κατόπιν πήγε στη Λευκωσία, ενώ έστειλε επιστολή και στον γάλλο ΥΠΕΞ, η χώρα του οποίου ασκεί τον Ιούλιο την προεδρία στο ΣΑ του ΟΗΕ.
Και ενώ είχε υπάρξει ομόθυμη αποδοκιμασία των τουρκικών κινήσεων στα Βαρώσια, με τους Αμερικανούς να είναι οι πιο επικριτικοί, καθώς ο Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε ευθέως από την Τουρκία να πάρει πίσω την απόφασή της, στην ΕΕ υπήρξε απροθυμία –παρά την προσβλητική απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ προς τον κ. Μπορέ– για τη σύγκληση ενός εκτάκτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, ώστε να εξετάσει την κατάσταση και να εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών εκτυλισσόταν για ώρες ένα έντονο παρασκήνιο, καθώς οι Βρετανοί ήθελαν να περάσουν μια δήλωση του ΣΑ η οποία θα απέφευγε να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες και δεν θα αναφερόταν ονομαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν… Η «έκφραση βαθιάς ανησυχίας», όπως προέβλεπε το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος, μόνο ειρωνικά χαμογέλα θα μπορούσε να προκαλέσει στον τούρκο ηγέτη.
Όμως εξαιρετικά προβληματικές ήταν και οι τοποθετήσεις της εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Σπέχαρ όσο και του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, που απλώς εξέφραζαν «βαθιά ανησυχία» και ζήτησαν να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του ΣΑ και «όλα τα μέρη να αποφεύγουν μονομερείς κινήσεις», βάζοντας έτσι στην ίδια μοίρα τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο στα Βαρώσια και σχεδόν ξεπλένοντας την Τουρκία.
Με αυτό το κλίμα και παρά την έντονη ρητορική καταδίκη, είναι δεδομένο ότι ο κ. Ερντογάν δεν πτοείται, αλλά αντιθέτως διαπιστώνει ότι η διεθνής κοινότητα είναι πολύ ευέλικτη και ανεκτική στις προκλήσεις του, ακόμη και εκείνες που έρχονται σε σαφή αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.
Είναι δε προφανές ότι έτσι, αργά η γρήγορα, θα μπει στον πειρασμό για εντατικοποίηση των προκλήσεων όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα, καθώς σε διπλωματικό επίπεδο διαπιστώνει ότι η διεθνής κοινότητα είναι είτε απρόθυμη είτε αδύναμη να συμφωνήσει σε μια σκληρή στάση, η οποία θα στρεφόταν εναντίον της Τουρκίας, όταν εκείνη καταπατά τη διεθνή νομιμότητα.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η δήλωση του Νίκου Δένδια από τη Λευκωσία, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις στην Κύπρο. Η θέση αυτή διαφοροποιείται αισθητά από τις διαρροές κυβερνητικών πηγών του Μαξίμου, σύμφωνα με τις οποίες οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν για «ήρεμα νερά», αναφορά η οποία έδειχνε να μη λαμβάνει υπόψη της την Κύπρο…
Στη δύσκολη αυτή στιγμή δυστυχώς είδαμε τα φαντάσματα της εποχής Σημίτη, πολιτικούς ευνοημένους, που λόγω της ακριβοπληρωμένης θητείας τους στις Βρυξέλλες αισθάνονται περισσότερο… Ευρωπαίοι και τώρα φαίνονται να εκλιπαρούν για μια υπουργική θέση, να εμφανίζονται και πάλι με τη σημαία του Σχεδίου Ανάν.
Η πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, υιοθετώντας το επιχείρημα Ερντογάν, στις συνεντεύξεις της προβάλλει τη σημερινή κατάσταση των προκλήσεων ως αποτέλεσμα όχι της επιθετικότητας και της προκλητικότητας της Τουρκίας, αλλά της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους. Ξεχνά η κ. Διαμαντοπούλου ότι το σχέδιο, που παρέδιδε τον έλεγχο όλου του νησιού στην Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων, ακόμη και για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, δεν προέβλεπε μηχανισμό επιβολής και παρακολούθησης της λύσης… Και κυρίως ότι μπορεί κάποιοι ιδιοκτήτες να είχαν διεκδικήσει τις περιουσίες τους στην Αμμόχωστο, όμως η Κύπρος θα είχε περάσει στον έλεγχο της Τουρκίας μέσω του χαλαρού μοντέλου που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν.
Και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης –του ιδίου κλίματος με την κ. Διαμαντοπούλου– έσπευσε να προτείνει να δοθεί στους Τουρκοκυπρίους η αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου Τύμπου…
Φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη η λανθασμένη παρέμβαση της πρώην ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία, θέλοντας προφανώς να στηρίξει τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης, έσπευσε να υποβαθμίσει την πρόκληση Ερντογάν λέγοντας ότι υπαναχώρησε λόγω των πιέσεων και έτσι «ούτε βάση drones ανακοίνωσε, ούτε γεωτρήσεις», αλλά το άνοιγμα μιας μικρής περιοχής, 3,5% των Βαρωσίων, για να έχει διαπραγματευτικό χαρτί…
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: protagon.gr