Τελευταία ευκαιρία για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Τελευταία ευκαιρία για τα ευάλωτα νοικοκυριά

-Μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για την πρώτη κατοικία σε 240 – 420 δόσεις – Η επιδότηση της δόσης προβλέπεται για 5 χρόνια

Χτυπάει, ίσως για τελευταία φορά, η καμπάνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες που έχουν οικονομική αδυναμία να πάρουν τη σχετική βεβαίωση για την οικονομική τους κατάσταση. Η δήλωση συνεπάγεται την πρόθεση του οφειλέτη να κηρύξει πτώχευση και να παραδώσει την πρώτη κατοικία του στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να συνεχίσει να μένει σε αυτήν, πληρώνοντας ενοίκιο στον Φορέα. Αλλιώς, τα νοικοκυριά θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, που προβλέπει την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 240 δόσεις και τη μακροχρόνια ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες σε έως 420 δόσεις.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού προβλέπεται επιδότηση της δόσης για 5 έτη.

Να σημειωθεί ότι το 2019, πριν από την πανδημία, το συνολικό ιδιωτικό χρέος ήταν 234 δισ. ευρώ.

Το ιδιωτικό χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο στα τέλη του 2019 ήταν 256 τρισεκατομμύρια δολάρια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε κατά 24 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ