1821 – ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Επιμέλεια
Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου
Σωτήρης Ριζάς
Τι πέτυχε και τι δεν πέτυχε η Ελληνική Επανάσταση του 1821;
Με έμφαση στα 100 πρώτα χρόνια του ελληνικού κράτους, 12 διακεκριμένοι ιστορικοί παρουσιάζουν ολοκαίνουργια στοιχεία για την Ελλάδα μέσα από τρεις οπτικές γωνίες: κράτος-θεσμοί / στρατός-ιδεολογία-εξωτερική πολιτική / κοινωνία-ταυτότητα.
Στο βιβλίο εξετάζεται τι επέτυχε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 με βάση τις δυνατότητες της εποχής αλλά και τις επιδιώξεις των Ελλήνων, τους στόχους που πραγματώθηκαν και τις προσδοκίες που διαψεύστηκαν. Χρονικά, εκτείνεται στα 100 χρόνια που χωρίζουν την Επανάσταση από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον τερματισμό της Μεγάλης Ιδέας, διάστημα που προσφέρεται για την αποτίμηση, αλλά παραμένει «θολό» στη συλλογική μνήμη και δύστροπο στην ιστοριογραφία.
Οι 12 διακεκριμένοι ιστορικοί που συνεργάστηκαν για την αποτύπωσή του παρουσιάζουν την Ελλάδα με πολλά νέα στοιχεία από τρεις οπτικές γωνίες: κράτος-θεσμοί, στρατός-ιδεολογία-εξωτερική πολιτική, κοινωνία-ταυτότητα. Η ελληνική περίπτωση αναδεικνύεται σαν οργανικό μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και ξεχωριστό συνάμα. Στα κεφάλαια του βιβλίου ζωντανεύουν θέματα όπως η ταυτότητα του κράτους και η τοπική εφαρμογή του κοινοβουλευτισμού, η αποστασιοποίηση από τη βαλκανική ταυτότητα και η έννοια του Έλληνα, ο στρατός και η Μεγάλη Ιδέα, η φορολογία ως μέσο δημιουργίας εθνικής οικονομίας, η διαμόρφωση της ηγεσίας, η επιρροή των Μεγάλων Δυνάμεων, η αποστολή του πανεπιστημίου, οι στόχοι του συστήματος υγείας και η οργάνωση της εσωτερικής ασφάλειας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που καλύπτει το θέμα σφαιρικά και οδηγεί τον αναγνώστη να αντιληφθεί την Ελλάδα που του είναι λιγότερο οικεία, αλλά απαραίτητη για να κατανοήσει τόσο την Επανάσταση όσο και το σύγχρονο ελληνικό κράτος.
Η σειρά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.
-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Ε. ΜΠΟΤΣΙΟΥ-
Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Λίγα λόγια για τους επιμελητές
Η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου είναι διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Tübingen της Γερμανίας (magna cum laude).
Δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Ειδική Επιστήμων και ως Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας.
Από το 2008 διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το 2011-12 υπηρέτησε ως Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος. Από το 2012 έως το 2015 διετέλεσε Αντιπρύτανις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Διηύθυνε ερευνητικά και επιστημονικά προγράμματα στην Έδρα Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση του Πανεπιστημίου Tübingen, στο ΕΛΙΑΜΕΠ, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου υπηρέτησε ως Αναπληρώτρια Διευθύντρια, στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Διηύθυνε τη σύνταξη του περιοδικού Φιλελεύθερη Έμφαση (2001-2011) και τις σειρές Yearbook και European and International Affairs του εκδοτικού οίκου Springer (2009-2011). Έχει συνεργαστεί ως συντονίστρια εκδόσεων και κριτής με πολλλά ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε ιστορικά ντοκυμαντέρ για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει στη Σχολή Ναυτικού Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής ‘Aμυνας και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Έχει συμμετάσχει ως μέλος στο Εφορευτικό Συμβούλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών και στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Kοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής διετέλεσε συντονίστρια Εκδόσεων και Ερευνητικών προγραμμάτων (2001-2009), Γενική Διευθύντρια (2009-2011) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (2011-2014).
Έχει τιμηθεί με το βραβείο «Στρατής Ανδρεάδης» και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών.
Έχει διατελέσει μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Centre for European Studies (2011-2014) και εταίρος του Προγράμματος Διεθνών Σχέσεων Νότιας Ευρώπης των Ερευνητικών Κέντρων IDEAS, Διεθνών Σχέσεων, Διπλωματίας και Στρατηγικής του London School for Economics.
Μιλά αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά.
Η Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου διευθύνει από το 2017 τη σειρά βιβλίων ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ των Εκδόσεων Παπαδόπουλος.
Ο κ. Σωτήρης Ριζάς είναι Διευθυντής Ερευνών και Διευθύνων στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών.
Σειρά: Παγκόσμια και Σύγχρονη Ιστορία
Κατηγορία: Ιστορία, Μαρτυρίες
ISBN 978-960-484-689-4