Ο Σαμαράς κάνει πρόβες για ανατροπή του Μητσοτάκη

Ο Σαμαράς κάνει πρόβες για ανατροπή του Μητσοτάκη

– Δεν θα διστάσω να ρίξω και τον γιο

«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει ο Αντ. Σαμαράς ενδεχόμενη υποχώρη­ση (υπαναχώρηση) της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, ως προς τις πάγιες αρχές, ενώ προειδοποιεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδρασή του θα είναι ευθεία, όσο και δυναμική. «Τα συμφέροντα της πατρίδας είναι πάνω από κυβερνήσεις και κόμματα», υπογραμμίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με την ίδια του την παράταξη αν θεωρήσει ότι κινδυνεύουν (θίγονται) κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Κάποιοι πιστεύουν, λανθασμένα, ότι επειδή έριξα τον πατέρα Μητσοτάκη θα διστάσω να κάνω το ίδιο με τον γιο», φέρεται να τονίζει στους συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός. Και αυτό ως… απάντηση προφανώς σε όσους εκτιμούν (υποστηρίζουν) ότι δεν θα τολμήσει να «διαπράξει» το ίδιο πολιτικό «αδίκημα», καθότι το 2021 δεν είναι 1993.



«Αιτία πολέμου» οποιαδήποτε υποχώρηση στα ελληνοτουρκικά, διαμηνύει προς το Μαξίμου


Ως πρόγευση των διαθέσεων (προθέσεων) του κ. Σαμαρά ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές η δημόσια παρέμβασή του μετά τις προκλήσεις και τις απειλές του Τ. Ερντογάν έναντι της Κύπρου, όπου δεν περιορίσθηκε στο να καταγγείλει τις έκνομες ενέργειες και τις επεκτατικές βλέψεις του τούρκου Προέδρου και να στηλιτεύσει την ήπια στάση που επιδεικνύουν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παράλληλα αποδοκίμασε και την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε εντελώς λανθασμένη τη στρατηγική των χαμηλών τόνων και του διαλόγου με την Τουρκία. Αντιπρότεινε δε σκλήρυνση της στάσης της ελληνικής πλευράς, διακοπή των συνομιλιών μέχρι το καθεστώς της Άγκυρας να αλλάξει πραγματικά στάση.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν από λόγια, αλλά μόνο από πράξεις. Άλλωστε σε συνέντευξή του στις αρχές του χρόνου είχε πει χαρακτηριστικά ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο», εκφράζοντας έτσι την κατηγορηματική αντίθεσή του με τις διερευνητικές επαφές που είχε ξεκινήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Είχε ακόμη προσθέσει ότι «ο επεκτατιστής αντιμετωπίζεται μόνο με αποτροπή», αναφερόμενος έτσι στην ανάγκη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί λανθασμένη την τακτική του κατευνασμού, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως επίσης και τις διερευνητικές επαφές για έναν επιπλέον λόγο: Ακυρώνει κάθε συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους ΗΠΑ, ΕΕ κ.ά. σε βάρος της Τουρκίας. «Δεν είναι δυνατόν η διεθνής κοινότητα να τιμωρήσει μια χώρα την ώρα που αυτή διαπραγματεύεται», επισημαίνει.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι η στρατηγική που ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης διευκόλυνε επί της ουσίας τον Τ. Ερντογάν και του έδωσε χρόνο να προετοιμάσει τα επεκτατικά του σχέδια σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Λάθος οι χειρισμοί με τα Σκόπια

Τα ελληνοτουρκικά δεν είναι το μόνο από τα εθνικά θέματα στο οποίο ο κ. Σαμαράς διαφωνεί με την ακολουθούμενη πολιτική από τη σημερινή κυβέρνηση. Εξίσου αντίθετο τον βρίσκει ο τρόπος που χειρίζεται και το ζήτημα με τα Σκόπια.

Αναγνωρίζει ότι η Συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να καταργηθεί, πιστεύει ω­στόσο ότι ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να προσπαθήσει να βελτιώσει ορισμένα σημεία της, που θίγουν κατάφωρα τα συμφέροντα της Ελλάδας. Παράλληλα, θεωρεί εντελώς υποτονική τη στάση της κυβέρνησης στις συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας από την πλευρά των Σκοπίων.

Η κατηγορηματική αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού άλλωστε είναι αυτή που έχει αναγκάσει τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναβάλλει συνεχώς την κύρωση από τη Βουλή των τριών Μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στους μήνες που προηγήθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε ευθέως αλλά και μέσω αντιπροσώπων να κάμψει τις αντιρρήσεις του κ. Σαμαρά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν και αργά ή γρήγορα ο κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να φέρει το ζήτημα στη Βουλή και να έρθει αντιμέτωπος με τον κ. Σαμαρά, ενδεχομένως και μερικούς ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εμφορούνται από τις ίδιες πάνω – κάτω ιδέες.


TO ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ