Δήλωση Σ. Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την ένταξη των e-books και των audio books στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%

Δήλωση Σ. Αναγνωστοπούλου, σχετικά με την ένταξη των e-books και των audio books στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%

“Η ένταξη των e-books και των audio books στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% και η εξίσωσή τους με το έντυπο βιβλίο συνιστά προφανώς θετική εξέλιξη για τον κλάδο του βιβλίου και προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτού του κομματιού της εκδοτικής παραγωγής” δήλωσε η τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Αναγνωστοπούλου.

Και συνέχισε: “Διορθώνει επίσης έναν φορολογικό παραλογισμό που καθιστούσε την ψηφιακή μορφή ενός βιβλίου είδος πολυτελείας σε σχέση με την έντυπη εκδοχή του. Όμως οι πανηγυρισμοί και οι κομπασμοί του υπουργείου Πολιτισμού είναι εκτός τόπου και χρόνου. Στην ουσία πρόκειται για την ενσωμάτωση μιας ευρωπαϊκής οδηγίας ως αποτέλεσμα προσπαθειών χρόνων του εκδοτικού κλάδου και μιας μακράς διαμάχης στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη θετική έκβαση της οποίας έχει συμβάλει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να απαντήσει γιατί έχει απορρίψει τις επεξεργασμένες, κοστολογημένες, ρεαλιστικές και εν τέλει απολύτως αναγκαίες προτάσεις που έχουμε κατ’ επανάληψη καταθέσει ως τροπολογίες στη Βουλή για το βιβλίο. Σε αυτές περιλαμβάνονται, πέρα από τη συγκεκριμένη αυτονόητη προσαρμογή για τα ηλεκτρονικά και ακουστικά βιβλία, καθεστώς ΦΠΑ 6% για το χαρτί και όλο τον κύκλο της παραγωγής του βιβλίου, που θα έδινε πραγματική ανάσα και ώθηση στις μεσαίες και μικρές εκδοτικές επιχειρήσεις και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικό κόστος, καθώς και ρύθμιση του ζητήματος του δικαιώματος δημόσιου δανεισμού από βιβλιοθήκες.

Τα μεγάλα λόγια και οι πανηγυρισμοί για τα αυτονόητα δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη απουσία εθνικού στρατηγικού σχεδίου για το βιβλίο από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτό το κυβερνητικό κενό έρχεται να καλύψει η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που περιλαμβάνει εμπλουτισμό, αναβάθμιση, δικτύωση και ενίσχυση του ρόλου των βιβλιοθηκών, προώθηση της φιλαναγνωσίας, στήριξη των δημιουργών, ενίσχυση των εκδοτικών επιχειρήσεων μέσα από κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως ένα Ταμείο Πολιτιστικής και Δημιουργικής Οικονομίας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το Ταμείο Ανάκαμψης), εκτεταμένα κοινωνικά προγράμματα Πολιτισμού που θα συμπεριλαμβάνουν και την αγορά βιβλίων, δημιουργία ενός ισχυρού φορέα που, αντί για την παγίωση της εμβαλωματικής λύσης του ΕΙΠ μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ που προωθεί η κυβέρνηση, θα έχει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και την άσκηση ουσιαστικής πολιτικής συνολικά για τον κατακερματισμένο σήμερα χώρο του βιβλίου” καταλήγει η Σ. Αναγνωστοπούλου.


Σχολιάστε εδώ