Εισβολή ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύστημα – Θα… τζογάρουν τις εισφορές των εργαζομένων…

Εισβολή ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύστημα – Θα… τζογάρουν τις εισφορές των εργαζομένων…

…σε… επενδύσεις, κι αν χαθούν, χάθηκαν!

Μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την «εισβολή» των ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ –και όχι μόνο– την απόφαση του υπουργείου Εργασίας για την εμπλοκή λογιστών, φοροτεχνικών, δικηγόρων κ.ά. στη διαδικασία απονομής (έκδοσης) των συντάξεων.

Υπογραμμίζουν ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση αναιρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της απονομής των συντάξεων και περνάει επί της ουσίας στη δικαιοδοσία προσώπων που δεν έχουν την παραμικρή σχέση ή σύνδεση με το Δημόσιο ή κάποιο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και α­ντιβαίνουσα στους υφιστάμενους νόμους η απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Στο ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο για την «εισβολή» των ιδιωτών στο Ασφαλιστικό εντάσσεται και το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση. Σύμφωνα με αυτό, οι εισφορές των νέων εργαζομένων δεν θα κατευθύνονται σε κάποιο δημόσιο ταμείο, αλλά σε έναν «κουμπαρά», με ιδιώτες (funds) να «τζογάρουν» τα χρήματα σε επενδύσεις εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας. Με ρίσκο οι επενδύσεις να αποτύχουν και τα χρήματα να χαθούν. Η κυβέρνηση καθησυχάζει λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κράτος θα καλύψει πλήρως τις απώλειες. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη φημολογία ότι οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης, ο Κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να έχει εγκριθεί από τη Βουλή στις αρχές Ιουλίου, τώρα πηγαίνει για τις αρχές Αυγούστου. Αν κι εφόσον…

Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι επικοινωνιακού χαρακτήρα ξαφνικές έφοδοι του κ. Χατζηδάκη σε υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι στόχος του δεν είναι να δει από κοντά την κατάσταση και να φροντίσει για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά για να αναδείξει τις δυσλειτουργίες (για τις οποίες ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις), να απαξιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να… αιτιολογήσει την επιλογή του για την «εισβολή» των ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύστημα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ