Ξεκίνησε η 4η επέλαση του κορονοϊού

Ξεκίνησε η 4η επέλαση του κορονοϊού

Συναγερμό έχουν σημάνει οι λοιμωξιολόγοι

-Η νεολαία επιστρέφει με τον ιό στη βαλίτσα της
-Σε ασφυκτικό κλοιό οι ανεμβολίαστοι για να μη θρηνήσουμε κι άλλα θύματα!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Το τέταρτο κύμα πανδημίας χτυπά πλέον την πόρτα μας, αφού καθημερινά καταγράφονται 2.500 με 3.000 κρούσματα, ενώ 6 περιοχές της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα lockdown. Η νεολαία επιστρέφει από τα νησιά με τον κορονοϊό στη βαλίτσα της, ενώ λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι έχουν σημάνει συναγερμό, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση μπορεί πάλι να τεθεί εκτός ελέγχου και να γεμίσουν οι ΜΕΘ με διασωληνωμένους.

Η κυβέρνηση δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό στους ανεμβολίαστους για να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Είναι τεράστια η ευθύνη που έχουν όλοι όσοι, σε πολιτικό ή άλλο επίπεδο, προσπαθούν να κερδίσουν διάφορα οφέλη από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εκείνων που αντιδρούν στον εμβολιασμό, εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά τους ή την θρησκοληψία τους. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η οικονομία της χώρας αλλά και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα lockdowns, ούτε καν σε τοπικό επίπεδο.

Την εβδομάδα που πέρασε συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των κρουσμάτων. Τη Δευτέρα καταγράφηκαν 2.065 κρούσματα και 10 θάνατοι, την Τρίτη 3.109 κρούσματα και 4 θάνατοι, την Τετάρτη 2.938 κρούσματα και 7 θάνατοι, την Πέμπτη 2.794 κρούσματα και 6 θάνατοι και την Παρασκευή 2.691 κρούσματα και 14 θάνατοι, με μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων τα 23 έτη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους. Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να κυριαρχεί στο 50% των κρουσμάτων, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν μόλις 4. Παράλληλα όμως έχουμε ανεξήγητη και ανησυχητική αύξηση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Οι μελέτες επισημαίνουν τον σημαντικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων για την πορεία των μεταλλάξεων. Τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν ως εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων, που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς.

Ποιες είναι οι προβλέψεις
Όσο και αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων τρομοκρατούν, τα στοιχεία δείχνουν καθημερινά τη ζοφερή πραγματικότητα. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης σε ανάρτησή του ανέφερε τα εξής: «Όταν σε 2-3 βδομάδες τα κρούσματα θα ξεπερνούν ίσως και κατά πολύ τις 6.000 – 7.000 ημερησίως και σε 4-6 βδομάδες οι κλινικές Covid-19 και οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν, οι τουρίστες θα ελαττώνονται τάχιστα (η Γερμανία ετοιμάζει οδηγία…), η οικονομία θα φρενάρει (ποιος, άραγε, θα έχει όρεξη για ψώνια και διασκέδαση). Οι ανεμβολίαστοι θα οδηγούν τη χώρα σε κλείσιμο (έστω τοπικά), πάλι σε απώλειες δουλειών, σε χρεοκοπίες. Αυτήν τη φορά δίχως σημαντική οικονομική στήριξη από την Πολιτεία. Την κοινωνία τη διχάζουν αυτοί που θα συμβάλουν σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές τους».

«Αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, τα πράγματα θα είναι δύσκολα τον Σεπτέμβριο, γιατί θα βρεθούν ανοχύρωτοι μπροστά σε πολύ μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και άρα θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων. Έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτά να νοσήσει, είναι ικανό να γεμίσει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ», δήλωσε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι κάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, υπολογίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και το τι θα γίνει από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από αυτό που κάνουμε τώρα».

Δραστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, για να προλάβει ενδεχόμενη αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων, δημιουργεί ασφυκτικό κλοιό στους ανεμβολίαστους με δραστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν: Υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τη λειτουργία των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, εστιατορίων, κινηματογράφων, θεάτρων, μόνο για εμβολιασμένους, τη διεξαγωγή των αθλητικών αγώνων σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους με θεατές μόνον εμβολιασμένους, ενώ σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί 9.635.782 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 4.533.340 αφορούν τη δεύτερη δόση. Στα πρόθυρα lockdown βρίσκονται Μύκονος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Πάρος, Ίος και Σαντορίνη. Στη Μύκονο ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων τετραπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα (από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 στις 15 Ιουλίου) και αντίστοιχα στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί (782 ενεργά κρούσματα από 384), στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (878 κρούσματα από 310), στην Ίο έχει υπερπενταπλασιαστεί (55 από 9), στη Σαντορίνη έχει υπερδιπλασιαστεί (56 από 24) και στην Πάρο έχει οκταπλασιαστεί (72 από 9). Γενικότερα, στο σύνολο της χώρας μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες σχεδόν πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων των 7 ημερών: Από 442 την 1η Ιουλίου σε 1.081 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αυτήν την εβδομάδα έφτασε σχεδόν τα 2.300 κρούσματα. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά χαμηλή, στα 26 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, το 80% των νέων κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο αφορά άτομα ηλικίας μικρότερης των 39 ετών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ygeiamou.gr


Σχολιάστε εδώ