Τρώγονται μεταξύ τους οι επιστήμονες… – Έχουν τρελάνει τον κόσμο

Τρώγονται μεταξύ τους οι επιστήμονες… – Έχουν τρελάνει τον κόσμο

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Το θέμα της πανδημίας και ειδικά των εμβολίων είναι φυσικό να έχει κάνει περιζήτητους στα Μέσα Ενημέρωσης τους επιστήμονες του κλάδου της Υγείας, προκειμένου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και να δώσουν τις συμβουλές τους στο κοινό, που κρέμεται από τα χείλη τους. Παράλληλα, όμως, η πανδημία έχει δώσει σε κάποιους την ευκαιρία να προβάλλονται κατά κόρον.

Πολλές φορές οι απόψεις τους είναι τόσο αντιφατικές μεταξύ τους, που οι πολίτες στην κυριολεξία «παλαβώνουν». Ποιος επιστήμονας μιλάει με ειλικρίνεια και τεκμηριωμένα; Εκείνος που στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας εκφράζει την άποψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ή ο τάδε γιατρός και καθηγητής από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη και αλλού; Μήπως υποβόσκει, άραγε, ένας ενδοϊατρικός ή ενδοπανεπιστημιακός πόλεμος, που βρήκε την ευκαιρία να εκδηλωθεί τώρα;

Πρόσφατα ακούσαμε τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κούβελα να ισχυρίζεται σε κάποια κανάλια ότι «οι εμβολιασμένοι που μολύνονται παράγουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία μολύνουν τους ανεμβολίαστους και τους θέτουν σε κίνδυνο», συμπληρώνοντας ότι δεν έχει νόημα ο εμβολιασμός των κάτω των 40 ετών. Τις δηλώσεις αυτές κατήγγειλε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης ως επιστημονικά ατεκμηρίωτες και προβληματικές για τη Δημόσια Υγεία, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι επικοινώνησε με τις διοικήσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου και της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας προκειμένου να καλέσουν τον συγκεκριμένο καθηγητή να τεκμηριώσει επιστημονικά τις απόψεις του. Ωστόσο, ο «σπόρος» των παραπάνω δηλώσεων έχει ήδη πέσει στην κοινωνία, με όλα τα παρεπόμενα.

Την περασμένη Κυριακή ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής δήλωσε από την πλευρά του: «Οι πολίτες πρέπει να ακούν τις απόψεις που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες».

Πώς μπορεί, όμως, να διακρίνει ο πολίτης –είτε είναι μορφωμένος είτε όχι– ποια ιατρική άποψη είναι τεκμηριωμένη, όταν αυτός που τη διατυπώνει φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «καθηγητής πανεπιστημίου» ή «γιατρός μεγάλου νοσοκομείου»; Το ζήτημα δεν είναι απλό, γιατί οι πολίτες είναι διαρκώς σε σύγχυση, προσπαθώντας να δείξουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες.

Είναι ώρα να παρέμβουν οι Πανεπιστημιακές Αρχές της χώρας και ειδικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος για να σταματήσουν αυτοί που παίζουν… παιχνίδια με την αγωνία των πολιτών, προφανώς, για να αυξήσουν την πελατεία τους!

Έλεος!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ