«Κι αν δεν το δηλώσω στο Κτηματολόγιο;»

«Κι αν δεν το δηλώσω στο Κτηματολόγιο;»

Για τις περιοχές όπου η κτηματογράφηση είναι σε εξέλιξη, μέχρι σήμερα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες) τα 389.836 (ποσοστό 5,5%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη». Για αυτά τα ακίνητα θα δοθεί ακόμη ένα έτος παράταση, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, προκειμένου να γίνει διόρθωση των πρώτων εγγραφών.

Αν δεν το κάνουν, χάνουν οριστικά το ακίνητο και μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια – μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το δικαστήριο προκρίνει αντί της αποζημίωσης τη λύση της επανάκτησης.

Ο ιδιοκτήτης που δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές εγγραφές μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο χρηματική αποζημίωση και εάν αυτό δεν είναι εφικτό εκ μέρους του κράτους μπορεί να διεκδικήσει αυτούσια την απόδοση του ακινήτου (εν είδει αποζημίωσης). Σημειώνεται πως στην περίπτωση που διαταχθεί (από το δικαστήριο) η αυτούσια απόδοση του ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται σε συμβολαιογράφο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και στη συνέχεια το ακίνητο εγγράφεται στο Κτηματολόγιο ως μεταγενέστερη εγγραφή (και όχι ως διόρθωση της αρχικής εγγραφής).

Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» της περασμένης εβδομάδας ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται θεσπίζεται και ο Κτηματολογικός Εφέτης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα που θα προκύπτουν στο Εφετείο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ