Νέα προέλαση της Τουρκίας στην Κύπρο

Νέα προέλαση της Τουρκίας στην Κύπρο

Πώς ο Ερντογάν σχεδιάζει να διχάσει τους Ελληνοκυπρίους μέσω Αμμοχώστου

-Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν αμήχανες, ενώ η Άγκυρα κλείνει την πόρτα στη λύση και βάζει πλώρη για τα «δύο κράτη»
-Χάνεται η περίκλειστη πόλη, στρώνεται δρόμος για αναγνώριση και δημιουργείται βάση drones
-Το φυσικό αέριο, το ΣτΕ, η Χάγη και η ΕΕ


Του
ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Δρος των Διεθνών Σχέσεων


Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν αμήχανες και χωρίς σχέδιο Β τις αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, που είναι αποτέλεσμα της εξευμενιστικής τους πολιτικής και της ακύρωσης των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εντός της ΕΕ, για να εμπλακούν σε μια Πενταμερή που αφήνει πίσω της τη λύση των «δύο κρατών» και τα νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο.

Διεθνής δράση
Σύμφωνα με διαρροές από την κυπριακή κυβέρνηση, μελετάται η προσφυγή στη Χάγη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και στην ΕΕ, μέσω έκτακτης σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η τελευταία επιλογή είναι η πιο φυσιολογική, καθότι για τη Χάγη χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, η οποία δεν θα τη δώσει, αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όσο για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ, θα είναι δύσκολα τα πράγματα, διότι το θέμα των περιουσιών είναι ατομικό και ήδη ελληνοκύπριοι πρόσφυγες και μη έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Αποζημιώσεων της Τουρκίας, που θεωρείται από το ΣτΕ ως θεσμός που δύναται να παράσχει επαρκή θεραπευτική αγωγή. Χωρίς βεβαίως να αποκλειστεί ο έχων έννομο συμφέρον να προσφύγει και στο ΣτΕ, όταν θα εξαντληθούν όλα τα ημεδαπά ένδικα μέσα. Ποια όμως θα είναι τα ημεδαπά ένδικα μέσα; Το Ανώτατο Δικαστήριο του ψευδοκράτους;

Ομοσπονδία: Κερκόπορτα των «δύο κρατών»
Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα προβεί σε δηλώσεις από την κατεχόμενη Αμμόχωστο στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της τουρκικής εισβολής. Από τις 18 του μήνα αναμένεται ότι θα πετάξουν για το κατεχόμενο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου τουρκικά drones, που θα αποτελέσουν τον πρόδρομο της προσπάθειας για εμπέδωση νέων τετελεσμένων σε στρατιωτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο.

Η παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στην Κύπρο έχει τρεις βασικούς πυλώνες:

Πρώτον, τον επίσημο ενταφιασμό της ομοσπονδίας, που συνιστά την προηγούμενη τουρκική θέση για τη λύση του Κυπριακού, και ανάδειξη αυτής των «δύο κρατών». Η στρατηγική προσέγγιση της Άγκυρας δημιουργεί προϋποθέσεις νικηφόρου αποτελέσματος ακόμη και αν επιστρέψει στην προηγούμενη δική της ομοσπονδιακή θέση, που προνοεί τα δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη, των οποίων η αποδοχή από Αθήνα και Λευκωσία άνοιξε την κερκόπορτα στην πολιτική των δύο χωριστών κρατών.

Κάλεσμα σε Ελληνοκύπριους και εμφύλιος
Δεύτερον
, τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που σημαίνει την ανάπτυξή της με τουρκικά κεφάλαια, και ταυτοχρόνως την προσπάθεια δημιουργίας προβλήματος εντός της ελληνοκυπριακής πλευράς. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τούρκος Πρόεδρος ενδέχεται να ανοίξει μικρό μόνο μέρος τεσσάρων δρόμων στην περίκλειστη πόλη για τους Ελληνοκύπριους, τους οποίους θα καλέσει να επιστρέψουν, άλλα κάτω από τη νομοθεσία και τις οποίες εξουσίες του ψευδοκράτους. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι στοχευμένη, διότι κάποιοι εκ των ιδιοκτητών έχουν ήδη αποταθεί στη λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» της Τουρκίας, που εδρεύει στα Κατεχόμενα, για επιστροφή ή αποζημίωση των περιουσιών τους. Το υπόλοιπο τμήμα της πόλης ανήκει, όπως οι Τούρκοι ισχυρίζονται, στα βακούφια. Όσοι εκ των ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας θα πρέπει να προσφύγουν στις επιτροπές αποζημιώσεων και αν δεν ικανοποιηθούν, θα πρέπει να αποταθούν στο λεγόμενο «Ανώτατο Δικαστήριο» του ψευδοκράτους. Αυτή είναι η διαδικασία που οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί προτού κάποιος αιτητής αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ. Το μεν δικαστήριο αποζημιώσεων είναι καθαρά τουρκικό δικαστήριο, δηλαδή της κατοχικής δύναμης, τα δε υπόλοιπα είναι δικαστήρια του ψευδοκράτους, τα οποία, όπως και άλλοι θεσμοί του, δεν αναγνωρίζονται. Αυτό αναφέρουν ρητώς τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είναι πρόδηλο ότι η τούρκικη πλευρά επιδιώκει να επιτύχει μορφή αναγνώρισης, το γνωστό acknowledgement, δηλαδή την αποδοχή χωριστού κράτους από τους ίδιους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ των Αμμοχωστιανών αλλά και των υπόλοιπων προσφύγων, στην περίπτωση κατά την οποία κάποιοι εξ αυτών δεχθούν να τεθούν κάτω από τους νόμους του ψευδοκράτους. Το ζήτημα δεν θα είναι μόνο ηθικό και πολιτικό αλλά και νομικό, διότι εγείρονται επί τη βάση του Ποινικού Κώδικα της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητήματα εσχάτης προδοσίας για όσους συνεργάζονται με αποσχιστικές οντότητες, όπως είναι το ψευδοκράτος και οι παράνομες Αρχές του (κεφάλαιο 154 του Ποινικού Κώδικα, άρθρο 36).

Η απειλή των drones και το φυσικό αέριο
Τρίτον, τη δημιουργία μόνιμης βάσης drones, τα οποία δεν θα πετούν μόνο στην περιοχή της Κύπρου αλλά και στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο, απειλώντας ταυτοχρόνως τόσο την Αίγυπτο όσο και το Ισραήλ. Βεβαίως, το πρόβλημα το έχει κυρίως η Κυπριακή Δημοκρατία, επί του εδάφους της οποίας, και δη του κατεχόμενου, τα τουρκικά drones παρανόμως θα εδρεύουν. Η επιλογή του Λευκονοίκου συνδυάζεται με την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει ναυτική βάση μεταξύ Τρικώμου και Μπογαζίου. Οι τουρκικές αυτές ενέργειες εμπίπτουν στην πολιτική του νεοοθωμανισμού και της «Γαλάζιας Πατρίδας», της οποίας αναπόσπαστο τμήμα αποτελεί ο πλήρης γεωπολιτικός και ο στρατηγικός έλεγχος της Κύπρου. Σε αυτήν τη λογική εμπίπτει και το φυσικό αέριο. Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι ο τούρκος Πρόεδρος θα ανακοινώσει έρευνες στις βόρειες κατεχόμενες θάλασσες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως, ποιος τον εμποδίζει να μας πει ότι έχει ανακαλύψει φυσικό αέριο στις νότιες θάλασσές μας για λογαριασμό του ψευδοκράτους και ότι θα προχωρήσει σε εκμετάλλευση;

Οι κυρώσεις και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η Κυπριακή Δημοκρατία περιμένει να ακούσει τι θα πει στις 20 Ιουλίου ο τούρκος Πρόεδρος για να δράσει αναλόγως. Αυτό ελέχθη δημοσίως και δη μετά τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Γίνεται πάντως αντιληπτό ότι η Πενταμερής όχι μόνο δεν απέτρεψε την Τουρκία από την πολιτική των τετελεσμένων, αλλά αντιθέτως αφήνει πίσω της την αξίωση για λύση δύο χωριστών κρατών. Ταυτοχρόνως αποδεικνύεται ότι ήταν λανθασμένη η αποσύνδεση της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας από την περίπτωση της Λευκορωσίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Αθήνα και η Λευκωσία δεν έχουν άλλη επιλογή εκτός από την υποβολή αιτήματος για έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όχι μόνο για την καταδίκη της τουρκικής πολιτικής αλλά και για την επιβολή κυρώσεων καθώς και εμπάργκο σε πωλήσεις όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας στην Τουρκία. Διότι, η Άγκυρα δεν κατέχει απλώς την Κύπρο, αλλά ενισχύει τον «Αττίλα» με επιθετικά drones, που θα εδρεύουν στο Λευκόνοικο, το οποίο αποτελεί κατεχόμενο έδαφος και της ίδιας της ΕΕ, αφού η ένταξη έχει προκύψει επί τη βάσει του πρωτοκόλλου 10, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι ολόκληρο το νησί εντάχθηκε στην Ένωση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: protagon.gr


Σχολιάστε εδώ