Ζωή Ράπτη στο “Π”: Μνημόνιο συνεργασίας με τη UNICEF για τα παιδιά

Της
ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ
Υφυπουργού Υγείας, Βουλευτού Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών


Σκεφτείτε μια εικόνα που φαντάζει συνηθισμένη, αλλά στην ουσία της είναι απειλητική: Ένα μικρό παιδί ή ένας έφηβος, από εκεί που δεν έβρισκε χρόνο για να παίξει, ξαφνικά διαθέτει άφθονο, δεν ξέρει τι να τον κάνει και καταφεύγει στο διαδίκτυο.

Η πανδημία της Covid-19 μετέτρεψε τα γνώριμα τοπία των παιδιών σε άγνωστους τόπους, γεμάτους ανασφάλεια και κινδύνους. Αυτό είχε σημαντικό αντίκτυπο στον ψυχικό τους κόσμο.

Οι ραγδαίες αλλαγές που προκάλεσε στην καθημερινότητά τους, στις συνήθειες και στις δραστηριότητές τους το lockdown οδήγησαν τα παιδιά σε απομόνωση και έλλειψη κοινωνικοποίησης με τους συνομηλίκους τους.

Τα παιδιά και οι νεαροί έφηβοι βρέθηκαν, αίφνης, σε μια κατάσταση με άφθονο ελεύθερο χρόνο και ελάχιστες δυνατότητες αξιοποίησής του, βρίσκοντας διέξοδο κυρίως στο διαδίκτυο.

Σχεδόν διπλασιάστηκε ο εθισμός των παιδιών και των εφήβων, με τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου να αγγίζουν το 50%.

Επίσης, καταγράφηκαν υπερβολικό άγχος, φοβίες, καταθλιπτικό συναίσθημα και, το κυριότερο, ένα αίσθημα παραίτησης και έλλειμμα προοπτικής.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε αύξηση στις διατροφικές διαταραχές, πολυφαγία και ανορεξία σε παιδιά και εφήβους, ανεξαρτήτως πολιτισμικής προέλευσης.

Αυτή η πραγματικότητα κυριάρχησε σε πολλά σπιτικά λόγω της πανδημίας της Covid-19 και αυτήν παλεύουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε με την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία της UNICEF.

Η Ελλάδα αντεπεξήλθε με επάρκεια στις προκλήσεις της πανδημίας. Στο υπουργείο Υγείας προχωρήσαμε, όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα, στην ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας στα παιδιά και στους εφήβους. Ενισχύουμε τις προσπάθειές μας υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με τη UNICEF, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη συνεργειών για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των οικογενειών τους στην πατρίδα μας.

Οι βασικοί πυλώνες της συνεργασίας μας αφορούν την ενίσχυση της ποιοτικής έρευνας και της ανάλυσης δεδομένων αναφορικά με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες όλων των παιδιών και των εφήβων, την καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ ψυχικής υγείας και διατροφικών διαταραχών (συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα) και την κατάρτιση και την ενίσχυση δεξιοτήτων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων.

Επιπλέον, με αυτό το μνημόνιο που υπογράψαμε με τη UNICEF στοχεύουμε στη διεύρυνση και στην ενίσχυση της πρόσβασης σε κοινοτικές δομές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών με καινοτόμες δράσεις, καθώς και στην ευρύτερη ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού, των παιδιών και των οικογενειών τους για την αντιμετώπιση του στίγματος και των διακρίσεων.

Έχοντας όλα τα παραπάνω στη διάθεσή μας, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε δράσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παραγόντων που επιβαρύνουν την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, της θλίψης, της βίας και των διατροφικών διαταραχών, τα οποία αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της συνεργασίας μας.

Η επένδυση στην ψυχική και στη σωματική υγεία των παιδιών είναι η μόνη ασφαλής και αποδοτική επένδυση που μπορεί να κάνει ένα κράτος, γιατί το μέλλον κάθε κοινωνίας είναι τα παιδιά της. Κι εμείς δεν περιοριζόμαστε στα λόγια. Ασκούμε πολιτική με πράξεις, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Και έτσι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ