Αλεξάνδρα Τουρούτογλου: Πάντα με γοήτευε ο ανθρώπινος εγκέφαλος
-Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο δέχτηκα την πρόταση να μείνω στο Χάρβαρντ…
«Oι γονείς μου, Πασχάλης και Ευγενία, δεν ήταν πτυχιούχοι, μεγάλωσα βλέποντάς τους να αγωνίζονται καθημερινά να αναπτύξουν την οικογενειακή επιχείρηση. Από τη μητέρα μου έμαθα την αγωνιστικότητα και συνάμα την ανθρωπιά. Προσπαθεί ακόμη –μάταια– να μου μάθει να είμαι υπομονετική. (Γελάει) Από τον πατέρα μου έμαθα να παίρνω πρωτοβουλίες, να θέτω υψηλούς στόχους και να επιμένω σε αυτούς, όπως και να διευρύνω τους ορίζοντές μου.
Η Ελλάδα και το ελληνικό πανεπιστήμιο μου έδωσαν όλα τα εφόδια για να γίνω επιτυχημένη επιστήμονας. Ως εκπρόσωπος της πρώτης γενιάς με πανεπιστημιακό πτυχίο στην ευρύτερη οικογένειά μου, λοιπόν, κουβαλάω την ‘‘προίκα’’ ότι οι ευκαιρίες πάντα κατακτώνται, ποτέ δεν χαρίζονται. Αυτό με έκανε να έρθω στην Αμερική, για να συνεργαστώ με τους πρωτοπόρους στη νευροαπεικόνιση, στον τόπο όπου το fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging/Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) ανακαλύφτηκε. Ήθελα να εκπαιδευθώ σε κάτι καινούργιο, το οποίο δεν μπορούσα να βρω πουθενά αλλού. Δέχτηκα την πρόταση να μείνω στο Χάρβαρντ ως πανεπιστημιακός μέσα σε ένα δευτερόλεπτο!
Όταν αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο, δύο ήταν τα μεγάλα ερωτήματα στις βιοϊατρικές επιστήμες: η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και η χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το πρώτο είναι, ίσως, η μεγαλύτερη ανακάλυψη των αρχών του 21ου αιώνα. Αλλά εμένα πάντα με γοήτευε ο ανθρώπινος εγκέφαλος: είναι συναρπαστικός, υπεύθυνος για την ευφυΐα μας, την αντίληψη, την κίνηση και τον έλεγχο όλων των συμπεριφορών μας. Είμαστε ο εγκέφαλός μας, όπως είπε ο Ιπποκράτης».
Υπογραφή: Αλεξάνδρα Τουρούτογλου, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Χάρβαρντ