Yγειονομική κρίση και lockdowns συρρίκνωσαν τον τζίρο των επιχειρήσεων

Η υγειονομική κρίση και τα παρατεταμένα lockdowns συρρίκνωσαν τον τζίρο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα περίπου 8 στις 10 να δηλώνουν χαμηλότερα κέρδη ή ζημίες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός αρχικά προέβλεπε έσοδα ύψους 4,48 δισ. ευρώ, πρόβλεψη που αναθεωρήθηκε λίγο μετά στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο στόχος είναι να εισπραχθούν 2,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από τα κέρδη του 2018, που είχαν οδηγήσει σε πρόσθετους φόρους 4,36 δισ. ευρώ, το 2019 έπεσαν στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ για το 2020 υπολογίζεται να είναι 2,3 δισ. ευρώ.

Ο λογαριασμός είναι ανοιχτός!

Άντε, τα… κονομήσαμε… Θα τρώμε με χρυσά κουτάλια. Ανάπτυξη 4,7% βλέπει για φέτος το ΚΕΠΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Λιαργκόβα. Εάν όμως –υπάρχει κι αυτό…– το φθινόπωρο, ή νωρίτερα, χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για τοπικά lockdowns και πρόσθετα μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι… παρενέργειες στην οικονομία, είναι… προφανές ότι ο λογαριασμός των 41 δισ. ευρώ θα μεγαλώσει.


Πάμε για νέα ρύθμιση χρεών…

Δόσεις για άλλη μια φορά, στο ίδιο πάρε – δώσε… Το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι στιγμής είναι 24 άτοκες δόσεις ή 48 με επιτόκιο 2,5%, με ένταξη στη ρύθμιση και των οφειλών από τον φόρο εισοδήματος και ενδεχομένως και από τον ΕΝΦΙΑ. Ίσως, μάλιστα, να ενταχθούν και οι οφειλές του τρέχοντος έτους, μια και το… Ταμείο έχει ελλείψεις.


Όλα είναι ανοιχτά… Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από περίπου 800.000 ΑΦΜ της κατηγορίας επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων δανειοδοτήθηκαν μόλις τα 30.000, ποσοστό μικρότερο του 4%!


Άνοιγμα στα Βαλκάνια ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες. Προφανώς, ανακάλυψαν μεγάλα… κοιτάσματα χρημάτων. Σε πρώτη φάση στο τραπέζι είναι η εξαγορά της Eurobank στη Σερβία και το άνοιγμα της Alpha Bank στη Ρουμανία.


Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intrum Γιώργο Γεωργακόπουλο, η βασική στρατηγική είναι να «πρασινίσουν» δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων που βρίσκονται σε διαφορετικούς βαθμούς καθυστέρησης.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ