Πανδημία και Τουρισμός βουλιάζουν την κυβέρνηση

Πανδημία και Τουρισμός βουλιάζουν την κυβέρνηση

Βλέποντας και κάνοντας ο οδηγός του Μαξίμου

Σε βαθύ τούνελ έχει μπει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, χωρίς να διαφαίνεται το παραμικρό φως στο βάθος. Η ξαφνική έξαρση των κρουσμάτων και το επικείμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας έχουν τινάξει στον αέρα όλους τους σχεδιασμούς και έχουν θέσει εκτός τροχιάς τους βασικούς στόχους του Κυρ. Μητσοτάκη για το 2021. Υπό το κράτος του εκνευρισμού και της αυξανόμενης ανησυχίας για την επόμενη ημέρα, πρωθυπουργός και υπουργοί κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, επιτείνοντας την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτών.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι δίνουν όλο και πιο έντονα την εντύπωση ότι έχουν χάσει τον έλεγχο και πορεύονται με οδηγό το δόγμα… βλέποντας και κάνοντας. Αρχικά επιχείρησαν, με την τακτική του μαστίγιου και του καρότου, να πείσουν τους πολίτες να εμβολιασθούν. Και όταν διαπίστωσαν ότι δεν αποδίδει κατέφυγαν στον εκφοβισμό και στις έμμεσες απειλές, ενώ προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού για την έξαρση των κρουσμάτων.

Προκύπτει σαφώς από τις πρώτες αντιδράσεις ότι η κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη για την τελευταία αυτή έξαρση της πανδημίας, φάνηκε να αιφνιδιάστηκε. Είχαν επενδύσει στο καλό σενάριο, ότι η πανδημία θα έμπαινε σε ύφεση καθώς θα αυξανόταν ο αριθμός των εμβολιασμένων. Εξ ου και δεν είχαν καταστρώσει plan B. Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των εμβολιασμών ακολούθησε φθίνουσα πορεία, ενώ σε συνδυασμό με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων τα κρούσματα άρχισαν να παίρνουν ξανά την ανηφόρα. Η προοπτική δε ενός νέου, τέταρτου στη σειρά, κύματος της πανδημίας κάνει τις προοπτικές ακόμη πιο δυσοίωνες, ενώ αυτήν τη φορά, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, η κυβέρνηση δεν θα έχει στη διάθεσή της το όπλο του lockdown. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την ολική καταστροφή της οικονομίας και ως έναν βαθμό της κοινωνίας.

Η αποκλιμάκωση της πανδημίας ήταν ένα από τα καλά σενάρια, πάνω στα οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει το αφήγημά του προκειμένου να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία του μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Όταν και –με βάση τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου– θα άνοιγε το κεφάλαιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Το δεύτερο καλό σενάριο ήταν η ανάκαμψη του τουρισμού.

Ο στόχος του 50% σε σχέση με το 2019 ήταν εξαρχής ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς οι περισσότερες χώρες του πλανήτη ταλαιπωρούνται ακόμη από τον κορονοϊό. Η τελευταία έξαρση και οι μεταλλάξεις του ιού κάνουν τον στόχο εντελώς ανέφικτο. Καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων από ξένους επισκέπτες κινούνται ανοδικά, οι προσδοκίες έχουν υποχωρήσει στο 40%, ενδεχομένως να πάνε και πιο χαμηλά. Μέσα από την ανάκαμψη του τουρισμού η κυβέρνηση ήλπιζε να αποκομίσει οικονομικά οφέλη (έσοδα), αλλά και πολιτικά, στη βάση ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα. Μετά τις προσπάθειες της… κυβέρνησης, εννοείται. Ωστόσο, με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα η κυβέρνηση δεν θα χάσει μόνο τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη, αλλά είναι πολύ πιθανό το φθινόπωρο να βρεθεί αντιμέτωπη με τον… κίνδυνο των νέων μέτρων, προκειμένου να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού, που θα έχουν βιώσει μία ακόμη δύσκολη (καταστροφική) χρονιά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ