Ο «πόλεμος της σαμπάνιας»

Ο «πόλεμος της σαμπάνιας»

Oι ρώσοι millionaires θα μείνουν χωρίς «Moet et Chandon», «Veuve Cliquot» και «Dom Perignon»; Είναι πιθανό, αν ο όμιλος LVMH πραγματοποιήσει την απειλή του να σταματήσει τις εξαγωγές σαμπάνιας, αντιδρώντας στον νέο νόμο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που βαφτίζει «σαμπάνια» τα ρωσικά αφρώδη κρασιά και ονομάζει τη σαμπάνια… αφρώδη οίνο.

Για την ακρίβεια, μια ρύθμιση του νέου νόμου ορίζει πως μόνο οι ρωσικοί αφρώδεις οίνοι θα ονομάζονται πλέον σαμπάνια, ενώ η πραγματική γαλλική σαμπάνια θα πρέπει στο εξής να ονομάζεται αφρώδης οίνος.

Η ρωσική θυγατρική του γαλλικού ομίλου LVMH, που παρασκευάζει τις διάσημες σαμπάνιες «Moet et Chandon», «Veuve Cliquot» και «Dom Perignon», προειδοποίησε ήδη τους τοπικούς της συνεργάτες ότι απαντά στον νέο νόμο σταματώντας τις αποστολές προς τη Ρωσία. Ο όρος «σαμπάνια» αποτελεί ονομασία προελεύσεως, την οποία υπερασπίζεται η Γαλλία, υπενθυμίζοντας ότι το κρασί πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένη περιοχή της Καμπανίας για να έχει το δικαίωμα να ονομάζεται σαμπάνια. Η απόφαση αυτή δεν θα προκαλέσει σεισμό στην αγορά, σύμφωνα με τον ρώσο ειδικό του τομέα Βαντίν Ντρομπίζ, καθώς τονίζει ότι ο όμιλος LVMH κατέχει αρκετά περιορισμένο μέρος της αγοράς στη Ρωσία και είναι πεπεισμένος ότι οι ρώσοι πελάτες θα βρουν ισάξια εναλλακτικά προϊόντα.

«Δεν θα υπάρξει πραξικόπημα ή αυτοκτονίες εν σειρά στους κόλπους των ρωσικών ελίτ απλώς και μόνον επειδή δεν θα βρίσκουν πια Moet», ισχυρίζεται.

Την άποψή του δεν συμμερίζεται καθόλου η σύμβουλος αγοράς Άννα Τσερνίσοβα, που αναρωτιέται για τον σκοπό του νέου νόμου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: glamadelaide.com.au


Σχολιάστε εδώ