Μπλόκο στις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση βάζουν οι Βρυξέλλες

Μπλόκο στις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση βάζουν οι Βρυξέλλες

Φρένο (προσωρινό ή μόνιμο θα φανεί) βάζουν οι Βρυξέλλες στα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων ασφαλισμένων. Το σχετικό νομοσχέδιο ήταν προγραμματισμένο να περάσει από τη Βουλή μέσα στον Ιούλιο, αλλά η διαδικασία πάγωσε.

Η επίσημη θέση είναι ότι θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι αντιρρήσεις της Κομισιόν δεν θα καμφθούν και το νομοθέτημα θα παραπεμφθεί στις… ελληνικές καλένδες. Αν επιβεβαιωθούν, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα συνιστά βαριά πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθότι είχαν κάνει τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση σημαία της μεταρρυθμιστικής πολιτικής τους.

Με βάση το νομοσχέδιο, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα κατευθύνονται σε ένα ταμείο και τα χρήματα θα επενδύονται εντός και εκτός Ελλάδας. Προβλέπει ακόμη ότι αν οι επενδύσεις αυτές αποτύχουν, χαθούν και τα χρήματα, το κράτος θα αναλάβει να καλύψει το συνολικό ποσό από τα δημόσια ταμεία. Για τον σκοπό αυτό θα ιδρυθεί ένα ειδικό ταμείο εγγυοδοσίας.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η κατηγορηματική άρνηση των Βρυξελλών, αφού με βάση μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει (στο διηνεκές) η χώρα μας το κράτος δεν μπορεί να επιδοτεί, με οποιονδήποτε τρόπο, ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταθέσει χρονικά την ψήφιση, ελπίζοντας ενδεχομένως να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών. Ή, έστω, να βρει μια διαδικασία να τις παρακάμψει.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσαν να… πανηγυρίσουν για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, αποδίδοντάς την ωστόσο στις έντονες (;) αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ