Η Μέρκελ ζητάει την αποπομπή του Δένδια – Το Βερολίνο παίζει με την Άγκυρα, σε βάρος της Ελλάδας!
-Κι άλλη… μεγάλη επιτυχία του Μητσοτάκη
Πυκνά, βαριά σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου είναι προβληματική και με πολλά παράσιτα. Οι ελάχιστες φορές που η Άνγκ. Μέρκελ εδέησε την τελευταία διετία να συνομιλήσει με τον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν για να του κάνει συστάσεις ή να του δώσει… οδηγίες όσον αφορά τον χειρισμό συγκεκριμένων ζητημάτων.
Βασική αιτία η μεροληπτική, για το κακό κλίμα, σχεδόν εχθρική στάση της γερμανικής πλευράς έναντι της χώρας μας σε κρίσιμα ζητήματα, ορισμένα από τα οποία άπτονται των εθνικών μας θεμάτων. Και αυτό διότι το σύστημα του Βερολίνου στις διεθνείς σχέσεις δεν κινείται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και την Ιστορία, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα και τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει το επιχειρηματικό κατεστημένο της Γερμανίας.
Χάριν της Τουρκίας η Άνγκ. Μέρκελ απέκλεισε την Ελλάδα –με έωλες δικαιολογίες– από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Σε αντίθεση, οι ΗΠΑ προσκάλεσαν τη χώρα μας στη Διάσκεψη για τη Συρία, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον. Η μεροληπτική στάση του Βερολίνου υπέρ της Άγκυρας δεν σταματά ωστόσο εκεί, προχωράει ακόμη βαθύτερα. Εμμέσως πλην σαφώς, η καγκελαρία έχει ζητήσει –παραπάνω από μία φορά– από τον Κυρ. Μητσοτάκη να απομακρύνει τον Ν. Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών με το… επιχείρημα ότι με τη στάση του δεν βοηθάει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Για την ακρίβεια δεν υπηρετεί τις πολιτικές επιδιώξεις της κ. Μέρκελ και δεν εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές της.
Το τελευταίο επεισόδιο στις ψυχροπολεμικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διαδραματίσθηκε στο πεδίο του τουρισμού, όπου η Άνγκ. Μέρκελ απείλησε με… κυρώσεις αν η Ελλάδα συνεχίσει να δέχεται επισκέπτες από τη Ρωσία, εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο. Η γερμανίδα καγκελάριος επικαλέστηκε ζητήματα υγειονομικής ασφάλειας, αλλά ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με τα εμβόλια και θέματα γεωστρατηγικής. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρούν προνομιακές σχέσεις με τη Μόσχα. Το φθινόπωρο η Γερμανία έχει εκλογές, η Άνγκ. Μέρκελ θα πάει στο σπίτι της, πλην όμως η πολιτική του Βερολίνου υπέρ της Τουρκίας δεν πρόκειται να αλλάξει.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ