Δώρο η Δημόσια Υγεία στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία

Δώρο η Δημόσια Υγεία στα Ιδιωτικά Νοσοκομεία

Μετά την ενέργεια, τις μεταφορές, τα λιμάνια και την επικουρική ασφάλιση, η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για τους ιδιώτες και στην Υγεία. Με… συνέπεια η περίθαλψη εκατομμυρίων πολιτών από δημόσιο / κοινωνικό αγαθό να κινδυνεύει να γίνει αντικείμενο εμπορίου και μέσο για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας στη χώρα μας.

Παράλληλα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει το κλείσιμο αρκετών Νοσοκομείων στην επικράτεια, γεγονός που θα… στείλει ακόμη περισσότερους πελάτες στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και σε ιδιώτες γιατρούς. Αποτέλεσμα; Το κόστος περίθαλψης / νοσηλείας θα αυξηθεί, όπως αναπόφευκτα συμβαίνει όπου εμπλέκεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, και ως εκ τούτου η πρόσβαση στις δομές υγείας θα καταστεί πιο δύσκολη, ιδιαιτέρως δε για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Προ ολίγων ημερών ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την προώθηση (υλοποίηση) πολιτικών και αποφάσεων για τη σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών Νοσοκομείων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τους όρους και τις διαδικασίες. Το βέβαιο είναι ότι μέσα από τη σύμπραξη αυτή ωφελημένος θα βγει ο ιδιωτικός τομέας, καθώς θα διευρύνει τις δραστηριότητές του (άρα και τα κέρδη του) σε τομείς που μέχρι τώρα είχε το μονοπώλιο το Δημόσιο. Στην αντίπερα όχθη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα χάσει μέρος του έργου του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους και τις αποδοχές τους.

Πριν καθίσει καλά καλά ο κουρνιαχτός, ο κ. Μητσοτάκης ξαναχτύπησε και σε συνέντευξή του προανήγγειλε ουσιαστικά το κλείσιμο Περιφερειακών Νοσοκομείων («έχουμε περισσότερα από όσα πρέπει να έχουμε»). Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, όπου υπάρχουν δύο Νοσοκομεία το ένα είτε να κλείσει, είτε να γίνει αποκλειστικά για μία μόνο ασθένεια, είτε, τέλος, να μετατραπεί σε… Κέντρο Υγείας, για την παροχή των άμεσων μόνο ιατρικών αναγκών.

Στο μεταξύ, τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, ειδικά δε την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τα περισσότερα Περιφερειακά Νοσοκομεία (Άργους, Πύργου, Ιωαννίνων, Θήβας κ.ά.) εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, χωρίς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, μηχανήματα κ.ά., με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να υφίστανται άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, να μην έχουν μια αξιοπρεπή περίθαλψη και, απελπισμένοι, να καταφεύγουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τώρα πλέον θα πηγαίνουν και με τις… ευλογίες της κυβέρνησης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: efsyn.gr


Σχολιάστε εδώ