Ο κίνδυνος πυρκαγιών, εφιάλτης για τους κατοίκους του Διονύσου

Ο κίνδυνος πυρκαγιών, εφιάλτης για τους κατοίκους του Διονύσου

-Πλήρης απουσία μέτρων πρόληψης

Και φέτος δεν πρόκειται να λείψουν οι πυρκαγιές, μόνο που εκδηλώθηκαν πρόωρα, ανοιξιάτικα. Μεγάλη πυρκαγιά είχε σημειωθεί άλλωστε τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Μυτιλήνη, η οποία αποτέφρωσε μεγάλη δασική περιοχή, όπως και στην Κορινθία, ενώ το τρέχον έτος καταγράφεται η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο Αλεποχώρι, στα Γεράνεια Όρη, ένα μέρος των οποίων ανήκει στον Νομό Κορινθίας και το υπόλοιπο στον Νομό Αττικής.

Από τους αρμόδιους φορείς πληροφορηθήκαμε ότι η πυρκαγιά, που διήρκεσε σχεδόν ένα τριήμερο, κατέκαψε 72.000 στρέμματα δασικής έκτασης, εντός της οποίας υπήρχαν πολλές εξοχικές αλλά και μόνιμες κατοικίες. Ως προς τα αίτια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς ακούστηκαν, ως συνήθως, πολλές εκδοχές, καμία όμως μετά βεβαιότητος και αποδεδειγμένα.

Οι κάτοικοι της περιοχής του Διονύσου, στα βόρεια προάστια της Αττικής, ζουν κάθε χρόνο –από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές του φθινοπώρου– με τον εφιάλτη των πυρκαγιών. Η τελευταία ζοφερή εμπειρία ήταν εκείνη του 1981, όταν ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατέκαψε όλο το Βόρειο Πεντελικό μέχρι τις παρυφές της Νέας Μάκρης. Χρειάστηκαν 30 περίπου χρόνια για να πρασινίσει ξανά η άλλη πλευρά της Πεντέλης. Τότε οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν, παίρνοντας μαζί τους ό,τι ήταν πολύτιμο. Αυτές οι εφιαλτικές στιγμές επανέρχονται στη μνήμη των κατοίκων κάθε καλοκαίρι, με τον φόβο μήπως επαναληφθούν. Και τούτο επειδή δεν έχει ληφθεί και δεν λαμβάνεται κανένα ουσιώδες μέτρο που θα τις αποτρέψει. Η ευθύνη βαρύνει τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, όπως και τη σημερινή, η οποία όφειλε να διδαχθεί από την εμπειρία και τις παραλείψεις των προηγούμενων κοινοτικών και δημοτικών αρχών.

Η περιοχή του Διονύσου είναι η πλέον δασώδης της Αττικής. Άρχισε να κατοικείται συστηματικά προ 50 περίπου ετών και ρυμοτομήθηκε σωστά, με πρόβλεψη κοινόχρηστων χώρων, πλατειών και πεζόδρομων. Το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι κατοικούν στην περιοχή είναι η ανασφάλεια και οι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο πυρκαγιών, ελλείψει προληπτικών μέτρων από τις δημοτικές αρχές, όπως ο έγκαιρος καθαρισμός των χόρτων, που όταν ξεραθούν αποτελούν άριστο προσάναμμα για ανάφλεξη είτε από αμέλεια είτε από δόλο. Τα πεύκα και τα άλλα δέντρα των κοινόχρηστων χώρων, που αφθονούν, ουδέποτε αποψιλώθηκαν συστηματικά με αποτέλεσμα τα κλαριά να εγγίζουν και να ακουμπούν στο έδαφος. Ίδιο είναι το θέαμα και στα αδόμητα οικόπεδα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν καταστεί αδιαπέραστα και συνιστούν άμεσο κίνδυνο ανάφλεξης. Για όσους, ενδεχομένως, δυσπιστούν για τα αναγραφόμενα, μια απλή επίσκεψη στην περιοχή θα τους πείσει.

Επίσης θα διαπιστώσουν ότι σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Διονύσου υπάρχει παράνομη χωματερή, στην οποία καταλήγουν άχρηστα έπιπλα, οικιακά σκεύη, κλινοσκεπάσματα, ακόμη και υπολείμματα τροφών! Επανειλημμένες προφορικές και ενυπόγραφες εκκλήσεις δημοτών προς τον δήμο αγνοήθηκαν, ακόμη και εκείνες στις οποίες γινόταν σαφής αναφορά ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της Δημοτικής Αρχής στις εκκλήσεις θα ακολουθούσε προσφυγή στη Δικαιοσύνη με αίτημα την εφαρμογή του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα για παράβαση καθήκοντος. Τι επικαλείται η Δημοτική Αρχή για τη μη ανταπόκριση στα αγωνιώδη αιτήματα των πολιτών; Για το πρώτο, δηλαδή τον μη καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και την αποψίλωση των πεύκων και άλλων δέντρων, την έλλειψη σχετικών κονδυλίων και για το δεύτερο ότι οι επιστολές που αποστέλλονται προς τους ιδιοκτήτες αγνοούνται! Σιωπά όμως όταν ερωτάται γιατί δεν επιβάλλει πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα προβλεπόμενα από τις οικείες διατάξεις! Πολλοί όμως πιστεύουν ότι φοβάται την αρνητική ψήφο τους!

ΥΓ.: Την Κυριακή 6 Ιουνίου ο Δήμος Διονύσου κάλεσε τους δημότες σε ανοικτή συνάντηση στο χώρο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού –στο όρθιο και χωρίς μικρόφωνο για να ακούγονται οι ομιλητές– για ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών και πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση εκδήλωσης. Η προσέλευση μετριότατη- 20 με 25 άτομα- για ένα πληθυσμό 8.000 κατοίκων περίπου που αριθμεί η Δημοτική Ενότητα Διονύσου. Προχειρότητα οργάνωσης, αδιαφορία των πολιτών ή ότι όλα γίνανε για το θεαθήναι; Γιατί ουσιαστικά προληπτικά μέτρα δεν λαμβάνονται και πολύ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να ληφθούν τουλάχιστον για τη τρέχουσα θερινή περίοδο και ο θεός βοηθός!

Χ. Καστριώτης
Διόνυσος

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ