Μάκης Κουρής: Μήπως οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν ξεχάσει την αποστολή τους;

Μάκης Κουρής: Μήπως οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν ξεχάσει την αποστολή τους;

-Έχουν πάψει να είναι το καταφύγιο του πολίτη που δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Σχέδια για το… 2050 επεξεργάζεται ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού. «Να μην ξεχνάμε το Δημογραφικό. Από 2,6 ασφαλισμένους για κάθε συνταξιούχο σήμερα στην επικουρική ασφάλιση, πάμε στο 1,7 το 2050. Η μεταρρύθμιση του πρώτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος έρχεται να επιλύσει αυτό το πρόβλημα.

Με τον ατομικό κουμπαρά, που θα μπορεί ο καθένας μας να δει τις αποταμιεύσεις του να αβγατίζουν. Και να μην μπορεί να του τις ξαναπάρει κάποιος, όπως έγινε στο παρελθόν. Με θωράκιση έναντι του Δημογραφικού. Θα συμμετέχουν όλοι όσοι μπαίνουν στην επικουρική ασφάλιση. Και προαιρετικά οι κάτω των 35 ετών. Ο κουμπαράς θα είναι εγγυημένος από το κράτος. Δεν θα πέσει ΠΟΤΕ η πραγματική αξία του κάτω από το ποσό που έβαλε ο εργαζόμενος.

Κι αν έρθει κάποια μελλοντική κυβέρνηση και προσπαθήσει να σου σπάσει τον κουμπαρά σου; Όπως έγινε τόσες φορές στο παρελθόν; Το σύστημα θα εποπτεύεται από Ανεξάρτητη Αρχή». Λόγια που χαϊδεύουν αυτιά. Τα αυτιά του ασφαλισμένου, που θα πληρώνει σήμερα «τοις μετρητοίς», αλλά δεν θα υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση ότι θα πάρει τη σύνταξή του. Δεν τον εξασφαλίζουν οι υποσχέσεις, τα μόνιμα «ΘΑ» και «ΘΑ», αφού αυτοί που εισπράττουν σήμερα, όταν θα έρθει η ώρα να πάρει ο ασφαλισμένος τη σύνταξή του, θα είναι σε άλλους τόπους. Και εκείνοι που θα κυβερνούν τότε θα τον στέλνουν στους αποδημήσαντες…

Η μόνη δέσμευσή σας, κύριε οικονομικέ σύμβουλε του σημερινού πρωθυπουργού, είναι αυτή με την οποία καταλήγει το άρθρο σας: «Το σύστημα θα εποπτεύεται από Ανεξάρτητη Αρχή»!

Όλα αυτά τα χρόνια που κινείστε στο κυβερνητικό γήπεδο, έχετε δει ΕΣΤΩ και ΜΙΑ Ανεξάρτητη Αρχή (στη θέσπιση της οποίας όμνυαν όλες οι κυβερνήσεις) να παίρνει αποφάσεις κόντρα στη βούληση του Μαξίμου; Ποιος προτείνει τα μέλη της; ΕΝΑΣ και μόνο, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά. Και από όσα έχουμε ζήσει, είναι ζήτημα αν έστω και ένα μέλος Ανεξάρτητης Αρχής έχει παραιτηθεί αρνούμενο να υποκύψει σε κυβερνητικές «υποδείξεις».

Άλλο οι προθέσεις και άλλο οι αποφάσεις, αν γίνουν πράξη και δεν μουχλιάσουν στο Εθνικό Τυπογραφείο… Όπου, δυστυχώς, ελάχιστες φτάνουν και δεν καταλήγουν στον «κάλαθο των αχρήστων».

Θα θέλαμε πάρα πολύ να ήταν οι Ανεξάρτητες Αρχές το «όπλο», το καταφύγιο του πολίτη που δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ