Γιώργος Κατρούγκαλος: Καβάφης και Μπόρχες οι αγαπημένοι μου ποιητές

Γιώργος Κατρούγκαλος: Καβάφης και Μπόρχες οι αγαπημένοι μου ποιητές

«Οι αγαπημένοι μου ποιητές είναι ο Καβάφης και ο Μπόρχες. Και οι δύο αποτελούν εντελώς ιδιοπροσωπικές περιπτώσεις ποιητικών δοκιμιογράφων, με τη μοναδική ικανότητα να μεταμορφώνουν σε ποίηση ιστορικές στιγμές ή φιλοσοφικές σκέψεις. Για τον λόγο αυτό δεν είναι εύκολη η απομόνωση ενός μόνον στίχου τους, όπως προκειμένου με έναν λυρικό, έναν επικό ή ακόμη και έναν συμβολιστή ποιητή.

Από τον πρώτο διαλέγω, παρ’ όλα αυτά, αυτό τον στίχο: ‘‘Κι αν είσαι στο σκαλί το πρώτο, πρέπει νάσαι υπερήφανος κ’ ευτυχισμένος’’.

Ο δεύτερος έχει ενσωματωθεί σε ποιήματα (και δοκίμια) του Μπόρχες, αλλά δεν είναι ούτε δικός του, ούτε στίχος, είναι από την Προς Κορινθίους Επιστολή του Απόστολου Παύλου. Μάλιστα, η λατινική εκδοχή, που χρησιμοποιεί ο αργεντινός λογοτέχνης, αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που η μετάφραση είναι καλύτερη από το πρωτότυπο: Στα λατινικά είναι ‘‘videmusnunc per speculum in aegnigmate’’, στα ελληνικά ‘‘τώρα βλέπομεν διά κατόπτρου αινιγματωδώς’’.

Αυτό που φαίνεται συχνά δεν είναι αυτό που είναι, να προσπαθούμε με αισιοδοξία να κάνουμε τη ζωή μας ουσιαστική και όχι ψεύτικη και να είμαστε ευτυχισμένοι με ό,τι πετυχαίνουμε, όταν εφαρμόζουμε, όσο φτάνουμε και όσο μπορούμε, τα παραπάνω».

Υπογραφή: Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ