Αιμίλιος Κακλαμάνος στο “Π”: Αν δεν αγωνισθεί ο λαός, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα

Αιμίλιος Κακλαμάνος στο “Π”: Αν δεν αγωνισθεί ο λαός, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα

Του
ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΥ
Μέλους του Τμήματος Υγείας – Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
Γιατρού, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ


Η πανδημία έχει ακόμα δρόμο. Αυτό αποδεικνύουν οι νέες μεταλλάξεις (όπως η μεταδοτικότατη ινδική μετάλλαξη Δέλτα), απόρροια της καθυστέρησης των εμβολιασμών ανά την υφήλιο αλλά και της ελλιπούς λήψης μέτρων προστασίας παγκοσμίως.

Στη χώρα μας, οι παλινωδίες στην ενημέρωση του λαού, οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό αλλά και η υποταγή των εμβολιασμών στη λογική της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού δίνουν χώρο στον φόβο, στον δισταγμό και στον ανορθολογισμό και έχουν οδηγήσει σε σημαντικές καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση δεν ντράπηκε να επιχειρήσει να καταστήσει τον εμβολιασμό προϊόν συναλλαγής και εξαγοράς, με το χυδαίο «δωράκι» των 150 ευρώ για τους νέους ανθρώπους.

Το ΚΚΕ διεκδικεί καθολικό δωρεάν πρόγραμμα εμβολιασμού. Εξαντλητική ενημέρωση και απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα, με σοβαρή εμβολιαστική εκστρατεία (με δυνατότητες ουσιαστικής και προσωποποιημένης ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού), φαρμακοεπαγρύπνηση με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.

Έχει περάσει πλέον ενάμισι έτος πανδημίας. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη μέχρι τώρα εγκληματική πολιτική διαχείρισής της. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Την προκλητική πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας, την υποστελέχωση νοσοκομείων και κέντρων υγείας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο, κατ’ εντολή των επιχειρηματικών ομίλων και του τουριστικού κεφαλαίου; Συνεχίζεται η μονότονη επικίνδυνη καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για το τέταρτο κύμα που έρχεται. Συνεχίζεται η τρομοκρατία στον λαό, το «διαίρει και βασίλευε».

Το ΚΚΕ μπήκε μπροστά στον αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού, διεκδικώντας λύσεις, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Ο καθημερινός αγώνας για προμήθεια όλων των αναγκαίων φαρμάκων, για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, για όλα όσα αφορούν τις συνθήκες ζωής και διαβίωσης, που επηρεάζουν άμεσα την υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, συνεχίζεται.

Η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν ξεχνάει την υπόσχεση που έχει δώσει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ετοιμάζονται για κλείσιμο νοσοκομείων («δεν επιτρέπεται να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20 – 30 χιλιομέτρων μεταξύ τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός), εφαρμογή των ΣΔΙΤ κ.ά. Είναι πανέτοιμοι να εμπορευματοποιήσουν κι άλλο το σύστημα υγείας, να εφαρμόσουν πιο αποφασιστικά ό,τι ακριβώς φταίει που φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση. Η πανδημία μας βρήκε με 11 κλειστά δημόσια νοσοκομεία αλλά και περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ. Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) έβαλαν το λιθαράκι τους για να γίνει η υγεία ακόμα πιο απρόσιτο εμπόρευμα για τον λαό και πεδίο κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους.

Άλλη μία ζωντανή απόδειξη ότι αν δεν αγωνιστεί ο λαός μας, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος. Μαζί λοιπόν με τον καθημερινό αγώνα, σήμερα είναι πιο ώριμο από ποτέ να ενισχυθεί η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η λαϊκή πάλη για ένα σύστημα υγείας – πρόνοιας χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, με ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο, με κέντρα υγείας, αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες, χωρίς καμιά εμπλοκή-συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών συνεταιρισμών».

Με κατάργηση των εισφορών των εργαζόμενων στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχή, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών, μαιών, τεχνολόγων και άλλων υγειονομικών με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους. Αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας – πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Αυτή είναι η απαίτηση των καιρών, της ανάπτυξης της εργασίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ