Κτηματολογικά: Πρωτοποριακή απεικόνιση

Το καλοκαίρι του 2020 η εταιρεία Γεωανάλυση, που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση των Κυκλάδων, σάρωσε όλα τα νησιά, καταγράφοντας με κάμερες 360 μοιρών και drones (ακρίβειας 10 εκατοστών) όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων και με ειδική κάμερα επάνω σε αυτοκίνητο (τοπογραφικής ακρίβειας 5 εκατοστών) όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Να αξιοποιηθεί και τουριστικά…

Το αποτέλεσμα της αξιέπαινης προσπάθειας της Γεωανάλυσης είναι ότι, εκτός από τους ορθοφωτοχάρτες που προσφέρει το Κτηματολόγιο, ο πολίτης που θέλει να εντοπίσει την περιουσία του μπορεί στη σελίδα www.kthma.gr να «περπατήσει» τα σοκάκια, να δει πανοραμικές φωτογραφίες ή πλάγιες όψεις κτιρίων, να προσανατολιστεί με σημεία ενδιαφέροντος και τοπωνύμια.

Συλλογή δηλώσεων και στο Ρέθυμνο

Ξεκίνησε την Τετάρτη 30 Ιουνίου η συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο, η οποία θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου για τους ημεδαπούς και στις 30 Δεκεμβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού. Εξαιρούνται δώδεκα προκαποδιστριακοί δήμοι (Ρεθύμνης, Άδελε, Αργυρουπόλεως, Αρμενών, Ατσιπόπουλου, Γερανίου, Επισκοπής, Μαρουλά, Πασίων, Πρινέ, Ρουσσοσπιτίου και Χρομοναστηρίου), που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί παλαιότερα.

Μια δεύτερη ευκαιρία…

Η πλειοψηφία των προϊσταμένων των υποθηκοφυλακείων γύρισε την πλάτη στο Κτηματολόγιο, αυτό όμως τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, μέχρι τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, να υποβάλουν ηλεκτρονικά, ταχυδρομικά ή διά ζώσης αίτηση μεταφοράς και ένταξής τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και να ενταχθούν σε ένα περιβάλλον με ασφαλείς συνθήκες και σταθερές αποδοχές.

Ανάρτηση σε Αγρίνιο, Κόρινθο και Λουτράκι

Την Τετάρτη, 28 Ιουνίου, ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας (ΟΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Αγρινίου) και Κορινθίας (ΟΤΑ των Καλλικρατικών Δήμων Κορινθίων και Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων), η οποία έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό.

Τα Δωδεκάνησα… προσαρμόζονται

Ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (υπό την προεδρία του καθηγητή Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Λάμπρου Κιτσαρά) για τη μετάπτωση και την ένταξη των περιοχών ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου (Ρόδος, Κως, Λέρος) στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, με την αντίστοιχη εναρμόνιση στην εθνική μας νομοθεσία του τοπικού δικαίου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ