Δουλεύουμε 179 μέρες τον χρόνο για να… ταΐζουμε την Εφορία με 71,9 δισ. ευρώ

Δουλεύουμε 179 μέρες τον χρόνο για να… ταΐζουμε την Εφορία με 71,9 δισ. ευρώ

Τα μισά από όσα βγάζουν οι εργαζόμενοι πάνε σε φόρους και εισφορές

-Άντε μετά να ζήσεις την οικογένειά σου, να πληρώσεις νοίκι, ρούχα, φαγητό και να σπουδάσεις τα παιδιά σου

Πάνω από τα μισά λεφτά που βγάζουν από τη δουλειά τους οι Έλληνες πάνε για την πληρωμή φόρων και εισφορών. Και η Εφορία δεν έχει δώσει ποτέ λογαριασμό για το πού πάει το κάθε ευρώ που μας παίρνει από την τσέπη, το οποίο έχει βγει με ιδρώτα και αμέτρητες ώρες δουλειάς, για να μπορέσει το νοικοκυριό να σταθεί όρθιο, να έχει πάνω το τραπέζι τα αναγκαία, τα απαραίτητα για την επιβίωση.

Η έρευνα-έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» λέει ωμά πόσο βαθιά στην τσέπη του έλληνα φορολογουμένου βάζει το χέρι ο έφορος, ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργού Οικονομικών. Πρώτα πληρώνει ο πολίτης τους φόρους και τις κάθε είδους εισφορές (ασφαλιστικές κ.λπ.) και μετά με ό,τι μείνει στρώνει το τραπέζι και καλύπτει με θυσίες τις ανάγκες των παιδιών και του σπιτιού του. Πρέπει να δουλεύει κανείς τις μισές μέρες του χρόνου για να πληρώνει φόρους, εισφορές και ό,τι άλ­λο χρειάζεται το κράτος για να καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του. Δηλαδή, τον μισό χρόνο δουλεύει για την Εφορία.

Εργάζεται 179 ημέρες όχι για την οικογένεια και το σπίτι του αλλά για να πληρώνει τους κάθε λογής ληστρικούς φόρους και εισφορές, που ανέρχονται σε 71,9 δισ. ευρώ, ποσό που είναι διπλάσιο από αυτό που πληρώνουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Η θηλιά…
Από την ανάλυση της έκθεσης βγαίνουν τα παρακάτω συμπεράσματα:
• Το 2021 πρέπει να δουλέψουμε 75 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 60 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 43 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και 1 ημέρα για την πληρωμή φόρων κεφαλαίου.
• Τα νοικοκυριά το 2019 πλήρωσαν 44,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, ήτοι για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες, με βάση πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.
• Την εικοσαετία 1999 – 2018 προστέθηκαν 47 ημέρες εργασίας για το κράτος. Συγκεκριμένα, το 1999 δουλέψαμε 139 ημέρες (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), το 2012 (ΝΔ) γύρω στις 174 ημέρες, το δε 2018 (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) οι ημέρες εργασίας για την πληρωμή φόρων και εισφορών ανέβηκαν σε 186.

Με βάση την έρευνα του ΚΕΦΙΜ, η χώρα μας καταγράφει μια από τις υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για το 2019 (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο).

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ