Aλ. Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: «Tο παλιό απέτυχε», «πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική»
Την άποψη ότι “πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική” μακριά από το “δόγμα” που “θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου, την εκμετάλλευση” εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στο 25ο συνέδριο του Economist.
“Πολίτες, κράτη, διεθνείς οργανισμοί, ακόμα και επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης που να πατά στην ίδια την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα οι περισσότεροι και αυτή που αύριο, αν δεν αλλάξουμε σήμερα, θα τη βιώσουμε όλοι. Ακόμα και οι πιο προνομιούχοι”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλ. Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του, διερωτήθηκε: “Διανύοντας την τρίτη δεκαετία του 21ου, σε καιρό ειρήνης στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, γιατί φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε ξανά υπαρξιακά ζητήματα;”.
Όπως είπε, “η απάντηση κρύβεται σε ένα δόγμα που για πολλές δεκαετίες προσπάθησε να επικρατήσει σχεδόν ως φυσικός νόμος”. “Ένα δόγμα το οποίο θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου την εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκμετάλλευση της φύσης, εκμετάλλευση του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο”, είπε, αποδίδοντας και στον πρωθυπουργό την άποψη ότι οι “ανισότητες” είναι στοιχείο της “ανθρώπινης φύσης”.
“Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό απέτυχε”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι “ο κόσμος σήμερα είναι πιο άδικος από ποτέ” και ότι “ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο από ποτέ”.
“Σε αυτά τα δεδομένα, ήρθε και χτύπησε η πανδημία για να αναδείξει ακόμα μια πτυχή. Ότι το κυρίαρχο δόγμα, που υποτιμά την κοινωνική προστασία και τις δομές της δημόσιας υγείας, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, όχι σε 10-20-30 χρόνια. Αλλά σήμερα και ανά πάσα στιγμή”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνέχεια και στο ζήτημα της άρνησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων να άρουν την πατέντα των εμβολίων. “Αυτός ο κόσμος των μεγάλων ανισοτήτων, όπου πλούσιες χώρες παίρνουν όλα τα εμβόλια και οι φτωχότερες τίποτα. Πλούσιες χώρες ρυπαίνουν εις βάρος της ζωής όλων. Και καταστρέφουν φυσικούς πόρους, εις βάρος της υγείας όλων. Είναι ένας κόσμος που δε μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο”, υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ