Άφησε ισχυρό στίγμα ο Αδαμάντιος Βασιλάκης

Άφησε ισχυρό στίγμα ο Αδαμάντιος Βασιλάκης

Ένας εξαιρετικός διπλωμάτης, ευπατρίδης και της πιάτσας, όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες, έφυγε αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη στους νεότερους διπλωμάτες. Ο Αδαμάντιος Βασιλάκης –Ντίμης για τους φίλους του– που υπηρέτησε στη Διπλωματική Υπηρεσία με συνέπεια από το 1972, «έφυγε» την περασμένη Τετάρτη, βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του και τους πολυάριθμους φίλους του.

Υπηρέτησε επί μακρόν ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και μάλιστα την περίοδο που η Ελλάδα κατείχε θέση μη μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ. Όμως ο Αδαμάντιος Βασιλάκης σφράγισε με την παρουσία του τις συνομιλίες για το Σκοπιανό, καθώς εκπροσώπησε τη χώρα επί σχεδόν 12 χρόνια.

Είχε πικραθεί από τον παρα­γκωνισμό του από τον Νίκο Κοτζιά, που είχε επιλέξει τότε να παρακάμψει και τους μεσολαβητές και τον Μάθιου Νίμιτς, θεωρώντας ότι έτσι θα παρακαμφθούν και τα εμπόδια για τη λύση του προβλήματος. Όπως και έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία ο Αδαμάντιος Βασιλάκης, ως συνεπής δημόσιος λειτουργός, απέφυγε δημοσίως να εκφράσει τη γνώμη του. Αφήνει παράδειγμα για τις νεότερες γενιές διπλωματών το ήθος του, τους διπλωματικούς τρόπους του, την αγάπη για τη δουλειά του και τον σεβασμό και την προσήλωση στα εθνικά συμφέροντα…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

 


Σχολιάστε εδώ