Οργιάζει η ακρίβεια – Σε ρόλο θεατή η κυβέρνηση

Οργιάζει η ακρίβεια – Σε ρόλο θεατή η κυβέρνηση

Κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά και κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα και την επιβίωση εκατομμυρίων Ελλήνων, που μετά από δέκα χρόνια λιτότητας έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα και τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας. Η δε κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε… ρόλο θεατή, κάνει λόγο για διεθνές φαινόμενο και… προφητεύει αποκλιμάκωση των τιμών το φθινόπωρο!

Από τις αρχές του χρόνου καταγράφονται συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, τρόφιμα, καύσιμα κ.ά., οι τιμές των οποίων παρέμεναν σταθερές τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας έτσι τον προϋπολογισμό χιλιάδων νοικοκυριών, που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο διάστημα αυτό η αύξηση στις τιμές των καυσίμων αγγίζει το 50%, ενώ εξίσου σημαντική είναι η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, κάτι που έχει άμεση επίπτωση σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Από τις κατασκευές μέχρι την παροχή υπηρεσιών.

Το κλίμα αναμένεται να επιβαρυνθεί έτι περισσότερο με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ, όπου οι αυξήσεις για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις) θα είναι της τάξης του 15,6% και για τους πελάτες μικρής τάσης (μικρές επιχειρήσεις) στο 6,5%. Είναι λογικό κι επόμενο οι μεγάλες επιχειρήσεις να μετακυλίσουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους στην αξία των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους.

Ενώ οι μικρότερες θα βρεθούν ακόμη πιο κοντά στο λουκέτο, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν την περαιτέρω αύξηση στο κόστος λειτουργίας τους και δη εν μέσω πανδημίας.

Νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, το δεύτερο σε σύντομο χρονικό διάστημα, προεξοφλεί και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και με επιστολή της σε τέσσερις υπουργούς ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για να αναχαιτιστεί η ακρίβεια. Όπως σημειώνει στην επιστολή της, από τις αρχές του χρόνου καταγράφο­νται συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, τρόφιμα, καύσιμα κ.ά., οι τιμές των οποίων παρέμεναν σταθερές τα τελευταία χρόνια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ