Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα συνεχίζουν…

Το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα συνεχίζουν…

Ένοπλοι έκαναν έφοδο στο χωριό Σολχάν, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοίκων και έκαψαν σπίτια. Ήταν η χειρότερη ενέργεια που έγινε εδώ και χρόνια στην περιοχή που λυμαίνονται τζιχαντιστές, οι οποίοι ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος είτε στην Αλ Κάιντα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ουσενί Τα­μπουρά δήλωσε ότι στην πλειονότητά τους οι δράστες της επίθεσης ήταν ανήλικοι. Ο ΟΗΕ καταδίκασε αμέσως το γεγονός. «Καταδικάζουμε σθεναρά τη στρατολόγηση παιδιών και εφήβων από μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους», τόνισε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Παρά τις επεμβάσεις ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ αλλά και στρατευμάτων άλλων χωρών, οι επιθέσεις τζιχαντιστών συνεχίζονται συνεχώς κατά μήκος της ζώνης του Σαχέλ στη Δυτική Αφρική – στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Μαλί, στον Νίγηρα και αλλού.

Αξιωματούχοι στην περιοχή όπου έγινε η τελευταία επίθεση λένε πως έχουν καταγραφεί και άλλες περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν παιδιά ως αιχμή του δόρατος για τέτοιες ενέργειες, με αυτή να είναι η πιο αιματηρή.

Από το 2018, οι επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών και αμάχων στη φτωχότερη χώρα της Δυτικής Αφρικής αυξάνονται συνεχώς.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1,2 εκατ. άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με υπολογισμούς της Unicef. Πολλοί από τους εκτοπισμένους είναι συγκεντρωμένοι σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Πάνω από 2.200 σχολεία έχουν κλείσει –σχεδόν ένα στα δέκα–, στερώντας τη μόρφωση από 300.000 παιδιά.

Επίσης, η Βουλή στην Μπουρκίνα Φάσο ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που τελεί σε ισχύ σε πολλές επαρχίες από τον Δεκέμβριο του 2018, για άλλους 12 μήνες (από τις 13 Ιουλίου). Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναστέλλει αρκετές θεμελιώδεις ελευθερίες, για παράδειγμα το δικαίωμα της συνάθροισης, ενώ δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας διάφορες υπερεξουσίες, όπως η δυνατότητα να ερευνούν σπίτια, χωρίς να διαθέτουν ένταλ­μα, μέρα ή νύχτα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ellada943.gr


Σχολιάστε εδώ