Ο κορονοϊός θα μας τρελάνει – Θα τρέχουμε πίσω από τις συνεχείς μεταλλάξεις του

Ο κορονοϊός θα μας τρελάνει – Θα τρέχουμε πίσω από τις συνεχείς μεταλλάξεις του

-Τέταρτο κύμα της πανδημίας φοβούνται οι επιστήμονες το φθινόπωρο

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Πριν καλά καλά χαρούμε που οι επιδημιολογικοί δείκτες σταθερά μειώνονται και βγουν οι μάσκες, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, ήρθε η μετάλλαξη Δέλτα να μας επαναφέρει στην τραγική πραγματικότητα. Παράλληλα, στην Πάτρα καταγράφηκε ένα κρούσμα με τη μετάλλαξη Κάπα, ενώ διεθνώς εξαπλώνεται και η Λάμδα. Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός θα μας τρελάνει με τις μεταλλάξεις του και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα ξεμπλέξουμε μαζί του.

Θα τρέχουμε συνεχώς από πίσω, με την αγωνία για το πόσο μεταδοτικές είναι αυτές οι μεταλλάξεις και τι βαθμό προστασίας παρέχουν τα εμβόλια απέναντί τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες σε ποσοστό 40% – 60% και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα αποτελεί παγκόσμια το επικρατών στέλεχος. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 54 κρούσματα με την εν λόγω μετάλλαξη και συγκεκριμένα 30 στο Ηράκλειο, 8 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και από 1 σε Εύβοια, Αχαΐα, Κορινθία, Χαλκιδική και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα προκύπτει ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό, με τραγικές συνέπειες κυρίως για τους ηλικιωμένους. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca έναντι της Δέλτα είναι 96% και 92% αντίστοιχα. Ανάλογα ποσοστά φαίνεται να έχουν και τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson. Η προστασία όμως μετά από μία δόση εμβολίου δεν ξεπερνά ή ξεπερνά σε μικρό βαθμό το 30%.

«Δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, εκφράζοντας την ανησυχία του.
«Η διασπορά της Δέλτα αλλάζει την ισορροπία των μέχρι τώρα δεδομένων και τον σχεδιασμό μας για το πώς θα πορευθούμε το επόμενο διάστημα», δήλωσε η λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα αυξημένη φαίνεται να είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση της Δέλτα, κάτι που προέκυψε από την ιχνηλάτηση στην Κρήτη, καθώς τα 14 από τα 30 κρούσματα που εντοπίστηκαν προέρχονται από συρροές σε οικογενειακά ή άλλα περιβάλλοντα».

Και η μετάλλαξη Κάπα από Κολομβία!
Στο μεταξύ, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, στις 9 Ιουνίου, στην Πάτρα, το στέλεχος Β.1.621 της μετάλλαξης Κάπα, το οποίο προέρχεται από την Κολομβία. Για την Κάπα δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είναι πιο μεταδοτική και πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από αυτή. Παράλληλα, έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες (και στην Ευρώπη) και έβδομη μετάλλαξη, η Λάμδα, η οποία προέρχεται από το Περού προβληματίζει επίσης τους επιστήμονες.

Προκειμένου να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ανοσία της αγέλης, τουλάχιστον στο 70%, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου είτε δελεάζοντας προς την κατεύθυνση του εμβολιασμού, όπως έγινε με την ψηφιακή δωροκάρτα των 150 στις ηλικίες 18 – 25 ετών, είτε πιέζοντας έμμεσα με τις διευκολύνσεις που θα έχουν όσοι εμβολιάζονται σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, έναντι των εμποδίων που θα συναντούν στην καθημερινότητα τους όσοι αρνούνται. Η προσβασιμότητα γι’ αυτούς κυρίως σε εστιατόρια, θέατρα και σινεμά θα είναι πλέον δύσκολη.

Το δώρο των 150 ευρώ
Στο μεταξύ, όσο και αν το δέλεαρ με δώρα προκάλεσε αντιδράσεις, είναι μια τακτική που δεν την ανακάλυψε η δική μας κυβέρνηση. Όπως αποδείχθηκε, ακολουθείται αυτήν τη στιγμή σε πολλές χώρες παγκοσμίως, με έπαθλα διαμερίσματα, βίλες, σκάφη, αυτοκίνητα, κρουαζιέρες και πάει λέγοντας. Καλώς ή κακώς, η δωροκάρτα των 150 ευρώ είχε άμεση αποδοχή και ανταπόκριση από τους νέους 18 – 25 ετών. Όμως δεν ήταν τυχαία η επιλογή της ηλικιακής αυτής κατηγορίας, μιας και το καλοκαίρι αυτή μετακινείται περισσότερο σε ταξιδιωτικούς προορισμούς, συνωστίζεται σε μπαράκια ή συναυλίες χωρίς να παίρνει μέτρα, ενώ αυτή ήταν που πέρυσι τον Σεπτέμβριο, μετά την επιστροφή από τις διακοπές, διέσπειρε τον ιό σε γονείς και παππούδες. Αν και με το άνοιγμα της πλατφόρμας η συγκεκριμένη ομάδα έσπευσε να κλείσει ραντεβού, η δωροκάρτα επιτάχυνε το ενδιαφέρον πριν ξεκινήσουν οι διακοπές.

Μέχρι την 1η Ιουλίου έχουν πραγματοποιηθεί 8.560.111 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 3.673.388 αφορούν τη δεύτερη δόση. Με αναγωγή στον ενήλικο πληθυσμό, τα ποσοστά είναι 53,3% γι’ αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και 41% για αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ανά ηλικιακή ομάδα έχουν εμβολιαστεί:

• στους 85 και άνω το 69%,
• στους 75 – 79 το 81%,
• στους 70 – 74 το 76%,
• στους 65 – 69 το 76%,
• στους 60 – 64 το 70%,
• στους 55 – 59 το 65%,
• στους 50 – 54 το 61%,
• στους 45 – 49 το 54%,
• στους 40 – 44 το 47%,
• στους 35 – 39 το 39%,
• στους 30 – 34 το 34%,
• στους 25 – 29 το 22%,
• στους 18 – 24 το 11%.

Στα 19 μεγάλα νησιά ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μία δόση έχει διαμορφωθεί στο 54%. Παράλληλα, σε λίγες μέρες ξεκινά το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για άτομα με βαριά αναπηρία, μόνιμο κλινοστατισμό, σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, καθώς και άτομα με βαριά ψυχική ή νοητική νόσο, τα οποία δεν μπορούν να μετακινηθούν. Γενικότερα, όμως, στα νησιά αυτήν την περίοδο χτίζεται ένα τείχος προστασίας που αφορά συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κάνει κάποιος διακοπές σε αυτά.

Ανακόπηκε η καθοδική πορεία της πανδημίας
Την εβδομάδα 21 – 27 Ιουνίου παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 14 – 20 Ιουνίου, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα όλων των περιοχών που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Βόλο (-45%) και στη Θεσσαλονίκη (-41%).

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, στον Βόλο και στη Λάρισα, όπου οι μεταβολές κυμάνθηκαν μεταξύ -3% και +3%.

Μείωση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο, ενώ σταθερές ήταν οι μετρήσεις στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Οι μεταβολές αυτές όμως δεν είναι αξιολογήσιμες λόγω των χαμηλών τιμών του ιικού φορτίου.

Στην Πάτρα, στην Ξάνθη (για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου στην πόλη) και στα Ιωάννινα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων
Παρ’ όλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε ανακοπή της καθοδικής πορείας των κρουσμάτων, γεγονός που αποδίδεται στη χαλάρωση των μέτρων και στη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 27 έτη, με την πλειοψηφία να εντοπίζεται στις ηλικιακές ομάδες 18 – 24 ετών και 25 – 34 ετών. Οι πολίτες ηλικίας 25 – 34 χρόνων αποτελούν το 60% των νέων διαγνώσεων, ενώ παρατηρείται μικρή αύξηση νέων κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές.

Η πίεση όμως στο σύστημα υγείας συνεχίζει να αποκλιμακώνεται και ο αριθμός των ατόμων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε κατά 28%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να μειωθούν στους 100 οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι σε λιγότερους από 10 ανά ημέρα.

Τα νέα δεδομένα ισχύουν στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, αλλά και στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα. Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3), όπως και ο Δήμος Λειψών που μεταφέρεται στο κίτρινο (επίπεδο 2). Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Εύβοιας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2).

Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1). Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1).

Το διάστημα 28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου είχαμε 3.132 κρούσματα (τα 20 στις πύλες εισόδου της χώρας) και 46 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι είναι 189, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 41 ασθενείς. Ο Ιούνιος έκλεισε με 20.150 κρούσματα και 611 θανάτους. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι 424.165 και οι θάνατοι 12.722.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ