Κτηματολόγιο: Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες

Ξεκινά σήμερα, 5 Ιουλίου 2021, η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες, η οποία θα λήξει στις 5 Οκτωβρίου για τους ημεδαπούς και στις 6 Δεκεμβρίου για τους κατοίκους εξωτερικού.

Υπό κτηματογράφηση βρίσκονται πλέον 17 ολόκληρα νησιά (Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ίος, Κέα, Κουφονήσια, Κύθνος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίκινος, Σχοινούσα, Τήνος, Φολέγανδρος) και το υπόλοιπο τριών νησιών (στη Μήλο η κοινότητα Αδάμαντα, στη Μύκονο η Άνω Μερά και στη Σαντορίνη τα διαμερίσματα Θήρας, Βόθωνος, Βουρβουλού, Καρτεράδου, Ημεροβιγλίου, Οίας, Μεσαριάς και Έξω Γωνιάς).

Θα λειτουργήσουν οκτώ γραφεία κτηματογράφησης (Άνδρος, Κέα, Σέριφος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος) και από ένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και γραφεία ενημέρωσης στα κοινοτικά γραφεία όλων των υπόλοιπων νησιών.

Οι Κυκλάδες έχουν ειδικά ιδιοκτησιακά αντικείμενα, καθώς ενίοτε ο ιδιοκτήτης του εδάφους δεν είναι απαραίτητα και ο ιδιοκτήτης των κτισμάτων που ανεγέρθηκαν σε αυτό. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα υπόσκαφα κτίρια, τα παραδοσιακά λαξευμένα στον βράχο σπίτια, τα οποία εκτείνονται κάτω από άλλο κομμάτι γης ή δρόμο, με μηδενικό ποσοστό κυριότητας επί του εδάφους, τα ανώγεια, δηλαδή ακίνητα που εκτείνονται πάνω από άλλο γεωτεμάχιο, τα κατώγια, στα οποία ο «αέρας» (όλος ή τμήμα) ανήκει σε άλλο ιδιοκτήτη (ανώγειο) και οι καμάρες, δηλαδή τα δωμάτια ανάμεσα σε κτίσματα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ