Σε ρηχά νερά η κρουαζιέρα – Στο 1/3 οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων – Ο κορονοϊός αλλάζει τα γούστα των τουριστών

Σε ρηχά νερά η κρουαζιέρα – Στο 1/3 οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων – Ο κορονοϊός αλλάζει τα γούστα των τουριστών

-Τι σημαίνει η σιωπή του υπουργού Τουρισμού Χ. Θεοχάρη;

Όλο και λιγοστεύουν οι προβλέψεις για μια λογική ανάκαμψη του τουρισμού μας. Σύννεφα παντού, παρότι υπήρχε ένα κλίμα ότι ο τουρισμός θα «πιάσει» κάποια νούμερα, ότι δεν θα πάει… άπατος.

Τα μηνύματα από το μέτωπο του τουρισμού δεν φέρνουν κάποιο χαμόγελο. Ούτε και η κρουαζιέρα χαμογελάει…

Την εβδομάδα που πέρασε κάποιες από τις γνωστές εταιρείες του χώρου ξεκίνησαν τις κρουαζιέρες, πλην όμως από κει που το 2019 τα κρουαζιερόπλοια έφευγαν από τον Πειραιά με πάνω από 3.000 άτομα τώρα δεν έχουν πάνω από 1.000.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως, αν η κατάσταση δεν αλλάξει τον Αύγουστο, μια και τον Ιούλιο τον θεωρούν ήδη χαμένο, η κρουαζιέρα θα δεχθεί βαρύτατο πλήγμα και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ανακάμψει, δεδομένου ότι τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει τεράστιες επενδύσεις από τις εταιρείες, οι οποίες πλέον απειλούνται να βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το πρόβλημα που υπάρχει αποτυπώνεται και στην ίδια την κυ­βέρνηση, που ενώ μέχρι πρότινος διατεινόταν ότι ο τουρισμός θα αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάκαμψης τώρα τα έχει… μαζέψει, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Θεοχάρης, ήταν εξαφανισμένος για μέρες και μόλις την περασμένη Τετάρτη το πρωί εμφανίσθηκε στην κρατική τηλεόραση για να επιβεβαιώσει ουσιαστικά το αδιέξοδο, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής 9.000 Βρετανοί έχουν κλείσει για διακοπές στη χώρα μας από 3.900.000 που είχαν έρθει το 2019.

Κύκλοι της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μήπως με τον κορονοϊό αλλάξει ο κόσμος συνήθειες και τροποποιηθεί ο τουριστικός χάρτης, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις.

Λίγες οι ελπίδες για τον τουρισμό

Από τις μεταλλάξεις ε­ξαρτάται αν θα υπάρξει κάποιο χαμόγελο από τον τουρισμό.

Ο φετινός στόχος για κάλυψη κατά 40% των μεγεθών του 2019 φαντάζει πλέον πάρα πολύ δύσκολος. Και οι ελπίδες από τη Βρετανία σβήνουν μέρα με την ημέρα.

Το λέει ευθέως η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου και αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη: «Ενώ πιστεύαμε ότι θα είχαμε κάτι σταθερό από τον Ιούλιο και μετά, όλο το οικοδόμημα καταρρέει. Δεν νοείται τουρισμός χωρίς τη Βρετανία, καλώς ή κακώς. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά».

Αλλαγές στα γούστα για τουρισμό φέρνει ο κορονοϊός

Η πανδημία αλλάζει τα γούστα των Ευρωπαίων ως προς τα ταξίδια και οι ταξιδιωτικοί Οργανισμοί έχουν αρχίσει τις έρευνες για νέους προορισμούς. Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους είναι έτοιμοι να πληρώσουν περισσότερα για να επισκεφθούν προορισμούς με λιγότερο κόσμο, το δε 51% επιθυμεί να ταξιδεύει περισσότερο σε περιόδους διαφορετικές από εκείνες της εποχικής κορύφωσης του τουρισμού.

Η πιο ισχυρή θέληση για φιλοξενία περισσότερων τουριστών καταγράφεται στην Ιταλία με ποσοστό 62,9% και ακολουθούν η Ισπανία με 54,6% και η Πολωνία με 54,2%, ενώ περιορισμένη στο 35% και στο 33% είναι η αντίστοιχη διάθεση στη Γαλλία και στη Βρετανία.

Ακόμη, 7 στους 10 είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ