ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ● ΠΡΩΤΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Σκίτσο συγγραφέα : Tullio Pericoli
Συγγραφέας
OLIVER SACKS
Μετάφραση
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΤΑΓΑΣ – ΑΝΝΥ ΣΠΥΡΑΚΟΥ
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ, το 2015, ο επιστήμων και αφηγητής Όλιβερ Σακς συνεχίζει να εμπλουτίζει τον κόσμο της επιστήμης και της λογοτεχνίας με γοητευτικές και διεισδυτικές μελέτες του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Σ’ αυτό το βιβλίο ο Σακς ξαναβρίσκει το ρυθμό και την απλότητα που χαρακτηρίζει το πολυδιαβασμένο Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του μ’ ένα καπέλο. Συγκλονιστικό σύγγραμμα νευροψυχολογίας και νευρολογίας της συμπεριφοράς, γραμμένο με τη σοφία και την απλότητα του ύστερου ύφους των μεγάλων δημιουργών, με ελάχιστες υποσημειώσεις, «ένα βιβλίο υπαρξιακό και προσωπικό, μια γεμάτη ενσυναίσθηση διείσδυση στην εμπειρία και στον κόσμο του κάθε αρρώστου». Πραγματική κλινική λογοτεχνία η «ρομαντική επιστήμη», όπως την ονόμαζε ο Λούρια, που την εισήγαγε προτού την κάνει τόσο δημοφιλή ο Σακς.
Ο συγγραφέας δεν διστάζει σε κάποια κείμενά του να γίνει αυτοβιογραφικός και λυρικός με τον θαυμαστό τρόπο που περιέγραψε τους λονδρέζικους κήπους Κιου Γκάρντενς στο Νησί των τυφλών στα χρώματα. Είναι συνεχείς οι αναφορές του στη λογοτεχνία –με τον Μπέκετ, τον Προύστ, τον Ντοστογιέφσκι– και στη φιλοσοφία και τη διανόηση – με τον Βίττγκενσταϊν, τον Καντ, τον Χόμπς, τον Ντεκάρτ, τον Άινσταϊν κ.α.
To Κάθε πράγμα στη θέση του είναι ένας πολύ πιο προσωπικός στοχασμός για τα ατελείωτα πράγματα που ενθουσίαζαν τον συγγραφέα σ’ όλη τη ζωή του : από τις φτέρες, την κολύμβηση και τις σουπιές έως τις ιστορίες περιπτώσεων που διερευνούν τη σχιζοφρένεια, την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Πανηγυρισμός της εμπειρίας του ανθρώπου και ταυτόχρονα φαντασμαγορική ματιά σ’ ένα μυαλό μόνιμα γοητευμένο από τον κόσμο γύρω του, το Κάθε πράγμα στη θέση του συναρπάζει τους αναγνώστες με τη χαρακτηριστική ενσυναίσθηση, την πολυμάθεια και την πάντοτε λαμπρή γραφή του Όλιβερ Σακς.
ΕΡΓΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: LOUISE BOURGEOIS – Χωρίς τίτλο (διπλής όψης), 2001.
Κόκκινο μελάνι και μολύβι σε χαρτί.
Είπαν για τον συγγραφέα
«Ο δαφνοστεφής ποιητής της ιατρικής».
– New York Times
« Διέθετε μοναδικό λογοτεχνικό χάρισμα. Κλινικός της ενσυναίσθησης, ήξερε επίσης να σκιτσάρει δεξιοτεχνικά, συχνά συγκλονιστικά πορτραίτα, για να μας εξοικειώνει με τις ιδιορρυθμίες της ανθρώπινης φύσης, τα διάφορα ταλέντα και το κουράγιο που μπορούν να ξυπνήσουν μέσα μας ».
– Guardian
«Θαρρείς πως στη ζωή του Σακς το θάμπος, το πάθος κι η ευγνωμοσύνη ήταν τα λάβαρά του. Αντανακλώνται σε κάθε του λέξη. Όμως αυτό που έδωσε συνοχή στο έργο του ήταν το άνοιγμά του σε νέες ιδέες κι εμπειρίες και η αντίληψή του πως η αλλαγή είναι η πιο ανθρώπινη από τις βιολογικές διεργασίες».
– Nicole Krauss, New York Review of Books
«Ο Όλιβερ Σακς είναι νευρολόγος με ανθρώπινο, γλαφυρό λόγο και γνήσια μεταδοτικότητα».
– Observer
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο ΟΛΙΒΕΡ ΣΑΚΣ (1933-2015) γεννήθηκε στο Λονδίνο και φοίτησε στο Κουήνς Κόλλετζ στην Οξφόρδη. Ολοκλήρωσε την ιατρική του εκπαίδευση στο Νοσοκομείο Μάουντ Ζάιον στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου σύντομα ήρθε σ’ επαφή με τους ασθενείς που περιέγραψε στο βιβλίο του Ξυπνήματα, το οποίο ενέπνευσε την ομώνυμη, βραβευμένη με Όσκαρ κινηματογραφική ταινία.
Ο δρ Σακς εργάστηκε ως νευρολόγος σχεδόν για μια πεντηκονταετία κι έγραψε πολλά βιβλία για τις παράξενες νευρολογικές καταστάσεις και τα προβλήματα των ασθενών του. Οι New York Times τον χαρακτήρισαν « δαφνοστεφή ποιητή της ιατρικής ». Στη διάρκεια της ζωής του έλαβε πλήθος τιμητικούς τίλους και βραβεία από θεσμούς όπως το Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων και το Βασιλικό Κολλέγιο Φυσικών Επιστημόνων. Το 2008 τιμήθηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας.
Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Ένας ανθρωπολόγος στον Άρη, Βλέποντας φωνές, Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο, Μουσικοφιλία, Το νησί των τυφλών στα χρώματα –Τα νησιά των κυκάδων, Ξυπνήματα και Ημικρανία, ενώ ετοιμάζονται τα παλαιότερα έργα του, όλα σε νέες, αναθεωρημένες εκδόσεις και μεταφράσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του www.oliversacks.com.
ISBN: 978-960-505-511-0