Τι παζαρεύει ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν πίσω από τις πλάτες όλων!
-Γιατί έκοψε τον Δένδια από τις συνομιλίες
-Ξαφνικά η πρέσβης κ. Σουρανή φεύγει για τη Ρώμη – Τυχαίο;
Σε επικίνδυνες ατραπούς οδηγεί τον διάλογο με την Τουρκία ο Κυρ. Μητσοτάκης, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα. Επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου «μυστική διπλωματία», και δη εφ’ όλης της ύλης, ακόμη και για πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων που αποτελούν ταμπού για τη χώρα μας και καμία κυβέρνηση έως τώρα δεν τόλμησε να βάλει στο τραπέζι.
Σε πλήρη άγνοια των πολιτικών δυνάμεων του τόπου και πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού, έχει μπει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον Τ. Ερντογάν για κρίσιμα ζητήματα, που άπτονται ακόμη και της εθνικής κυριαρχίας. Την ίδια στιγμή, ο (καθ’ ύλην αρμόδιος) υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έχει περιοριστεί σε ρόλο δευτεραγωνιστή, αν όχι «κομπάρσου». Ρόλο «σκιώδη» υπουργού Εξωτερικών εκτελεί η Ελ. Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον σύμβουλο του τούρκου Προέδρου Ιμπρ. Καλίν και μετέχει έτσι ενεργά στα «παζάρια».
Υπό αυτό το πρίσμα, η ανακοίνωση στα μέσα της εβδομάδας, για τη μετακίνηση της κ. Σουρανή (μέχρι το τέλος του έτους) στην πρεσβεία μας στη Ρώμη προκάλεσε αίσθηση και ποικίλες συζητήσεις. Προέκυψε κάποιο πρόβλημα στις συνομιλίες και βιάζεται να εγκαταλείψει τη θέση της στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού; Είχε διαφωνίες επί των χειρισμών; Οι εξηγήσεις που δίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι πρόκειται για μια απόλυτα ομαλή διαδικασία, χωρίς μυστικά και σκοτεινά σημεία, δεν είναι και τόσο πειστικές.
Προς έκπληξη ακόμη και κορυφαίων παραγόντων της κυβερνητικής παράταξης, ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε από την Άγκυρα και τον Τ. Ερντογάν ότι ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε για απευθείας διάλογο, δίχως τη μεσολάβηση τρίτων (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά.). Αλλά κυρίως χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Η ελληνική πλευρά απέφυγε να πάρει σαφή θέση, πόσω μάλλον να διαψεύσει τα λεγόμενα του τούρκου Προέδρου, εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες που υπήρχαν ήδη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Διπλωματικοί παράγοντες επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πάει σε τετ-α-τετ διάλογο με τον Τ. Ερντογάν. Ότι ουσιαστικά παίζει στο πεδίο που έχει επιλέξει η Άγκυρα, ενώ η παρουσία τρίτων στον διάλογο θα συνιστούσε –όπως σημειώνουν– εγγύηση ότι η συζήτηση θα γινόταν με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, θα ήταν ο εγγυητικός παράγοντας για την περίπτωση που η τουρκική πλευρά θα αθετούσε τις συμφωνίες της.
Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια. Αν και έχουν παρέλθει δύο και πλέον εβδομάδες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, ο κ. Δένδιας αγνοεί σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαν οι δύο άνδρες. Έκτοτε δεν είχε καμία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κάτι που θα ήταν λογικό και επόμενο με βάση τις εξελίξεις.
Ο κ. Δένδιας απέφυγε να κάνει το παραμικρό σχόλιο για τον παραγκωνισμό του όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, είναι ωστόσο βέβαιο ότι παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα. Συνομιλητές του, πάντως, υπογραμμίζουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρόκειται να συναινέσει σε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τις πάγιες εθνικές θέσεις.
Επιπλέον, δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί διαδικασίες και χειρισμούς που απαξιώνουν και υποβαθμίζουν τον ρόλο του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Στο εύλογο ερώτημα ποια ακριβώς θα είναι αντίδρασή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποφεύγει να κάνει την παραμικρή νύξη.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: imerisia.gr