Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
-ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ Σ’ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ
-ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
-ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΠΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Για τις μεταναστευτικές ροές, την «αυστηρή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, την πρόθεση της χώρας μας να υποβάλει νέο αίτημα για επιστροφές στην Τουρκία αλλά και τη μη επιβάρυνση λόγω κορωνοϊού της ηπειρωτικής χώρας από τις μετακινήσεις μεταναστών από τα νησιά, μίλησε στο δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο και στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ
Ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει άσυλο στους κατατρεγμένους, σε αυτούς που είναι πραγματικά πρόσφυγες. Για αυτό το λόγο, υποστήριξε, ότι η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στη συνέχεια, τόνισε ότι Η Τουρκία μπορεί να παράσχει ασφάλεια σε αυτούς που έρχονται πρώτα σε αυτή. Άρα όσοι έρχονται από Πακιστάν, Μπακγλαντές, Αφγανιστάν, Συρία και Σομαλία, η Τουρκία έχει δυνατότητα να τους προσφέρει ασφάλεια, γεγονός που ήδη έχει θετική επίπτωση στη διατηρούμενη μεγάλη μείωση των ροών.
ΚΛΕΙΣΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΜΕΣ Σ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ
Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε στο στόχο του υπουργείου να περιοριστούν οι επιπτώσεις της μεταναστευτικές κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και για αυτό το λόγο έκλεισαν πολλές δομές σε όλη τη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα παραδοθεί η δομή του Λαυρίου, που ήταν παιδική κατασκήνωση, πίσω στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για μείωση των ροών κατά 80% το 2020 και περαιτέρω 70% το 2021, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε να συνεχίσουμε να μην είμαστε η Πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδικινητές».
Όσον αφορά το ισοζύγιο στο μεταναστευτικό, ο Νότης Μηταράκης εξήγησε ότι πλέον είναι θετικό καθώς, εδώ και 12 μήνες φεύγουν από τη χώρα μας περισσότεροι από όσοι έρχονται, παρά το γεγονός ότι Τουρκία από το Μάρτιο του 2020 δε συνεργάζεται στο θέμα των επιστροφών. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου υπάρχει καλύτερη συνεργασία ΕΕ με Τουρκία, να μπει το θέμα των επιστροφών στο τραπέζι. Πάντως ο υπουργός σημείωσε ότι η πίεση της Τουρκίας για νέες ροές προς την Ελλάδα είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΑΥΞΗΣΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μηταράκης είπε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από μετανάστες ήταν ίσος με το μέσο όρο των νοσούντων στη χώρα μας. «Πρόβλημα από την πανδημία λόγω μεταναστευτικού δεν είχαμε και στις μετακινήσεις κάναμε ράπιντ τεστ. Οι μετανάστες εμβολιάζονται στο ίδιο ποσοστό που εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός. Με τις ίδιες ηλικίες και τους ίδιους πίνακες. Ακολουθούμε πολιτική ίσης μεταχείρισης. Δεν υπάρχει επιβάρυνση στην ηπειρωτική Ελλάδα τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Ο αριθμός όσων ήρθαν από νησιά σε γενικές γραμμές ισούται με τον αριθμό όσων έχουν φύγει».
ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ
Για το θέμα των δομών στη Β. Ελλάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι έκλεισε η μεγάλη δομή στα Γρεβενά, καθώς και πολλά ξενοδοχεία στη Β. Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες και δεν υπάρχει σχεδιασμός για καμία νέα δομή.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Επιδόματα παίρνουν μόνο όσοι μένουν μόνιμα στη χώρα, διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης, εξηγώντας ότι οποιος έχει διαταγή απέλασης που είναι και η πλειοψηφία όσων μπήκαν στη χώρα μας, αυτοί δε δικαιούνται επιδόματα. Όσοι μένουν στη χώρα μας, περίπου 50.000 δηλαδή 0,5% του ελληνικού πληθυσμού, έχουν πρόσβαση στα ίδια προνόμια του κοινωνικού κράτους που έχουν και οι Έλληνες σε εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας κι ενός κανόνα δικαίου.