Κυρ. Μητσοτάκης: Στην Ελλάδα του 21ού αιώνα δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της
Την έκθεση της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ παρέλαβε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο και τα μέλη της.
Επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα του 21ού αιώνα «δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της», ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι «ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός. Και για αυτό και η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το Σχέδιο «διαθέτει την επιστημονική σφραγίδα της Επιτροπής που το συνέταξε, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον κ. Σισιλιάνο».
Από την πλευρά του, ο κ. Σισιλιάνος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση ακολουθεί «τη δομή της αντίστοιχης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΛΟΑΤΚΙ+, 2020 – 2025».
Όπως συμπλήρωσε, πολλά από τα ζητήματα που απασχόλησαν την Επιτροπή «άπτονται της αρχής της ισονομίας, της ισοπολιτείας και του κράτους δικαίου». Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε: «Προσπαθήσαμε να είμαστε ρεαλιστές, να λαμβάνουμε υπόψιν την κοινωνία τού σήμερα αλλά συγχρόνως να προτείνουμε και ορισμένες τομές».
Με απόφαση του πρωθυπουργού συστήθηκε τον Μάρτιο επιτροπή για τη σύνταξη της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο. Η έκθεση της Επιτροπής δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη με τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικών που στοχεύουν στην εξάλειψη των διακρίσεων και την εμπέδωση της ισότητας για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας. Ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τη δομή της πενταετούς ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ 2020-2025. Καταγράφει τα θεσμικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αλλά και τα ζητήματα που θα έπρεπε να επιλυθούν.
Η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά επί ένα τρίμηνο με συνεχείς τηλεδιασκέψεις για τη σύνταξη της έκθεσης, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί με εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα οικογενειακού και δημοσίου δικαίου, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και στελέχη της κυβέρνησης. Ακόμη, στις εργασίες της κλήθηκαν να συνδράμουν εκπρόσωποι διεθνών και εγχώριων φορέων, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Συνήγορος του Πολίτη. Ειδικότερα, για θέματα κατάρτισης και επιμόρφωσης, διοργανώθηκε ειδική τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων από συναρμόδια υπουργεία και την κατάθεση εξειδικευμένων προτάσεων. Τέλος, στην Επιτροπή συμβουλευτικό ρόλο είχε και ο κ. Silvan Agius, εκπρόσωπος της επιτρόπου Ισότητας, αρμόδιος για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+. Όπως και σε ανάλογα κείμενα, η έκθεση είναι προϊόν σύνθεσης των απόψεων των μελών της Επιτροπής και δεν εκφράζει κατ’ ανάγκην όλες τις ειδικότερες ιδέες και απόψεις κάθε μέλους της.
Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θεόδωρος Λιβάνιος.
Από την πλευρά της Επιτροπής, παρόντες ήταν ο πρόεδρος Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), καθώς και τα μέλη της: Η καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Κατερίνα Φουντεδάκη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Λίνα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) και εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα Ταυτότητας Φύλου, Μαρίνα Γαλανού, η πρόεδρος της οργάνωσης «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο ΜΚΟ», Στέλλα Μπελιά, και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Απόστολος Καραμπαΐρης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στις εργασίες της Επιτροπής και παραβρέθηκαν στη συνάντηση ο γγ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο σύμβουλος στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού, Πρόδρομος Πύρρος.
H Εθνική Στρατηγική
Οι προτάσεις της εθνικής στρατηγικής αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: Από τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) που υφίστανται έφηβοι λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους μέχρι την ανάγκη επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και από διακρίσεις στον χώρο της εργασίας μέχρι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ σε δημόσιους χώρους. Για όλες τις προτάσεις μελετήθηκαν πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υιοθετήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές. Φυσικά, στο πλαίσιο μίας εθνικής στρατηγικής για την ισότητα δεν θα μπορούσε να μην τεθεί και το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο, δεδομένου μάλιστα ότι σχεδόν όλες οι χώρες της δυτικής Ευρώπης αλλά και οι περισσότερες του δυτικού κόσμου έχουν προχωρήσει ήδη σε αυτό το βήμα.
Τα επόμενα βήματα
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δίνουν μεγάλη έμφαση στα ζητήματα διακρίσεων, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης μαζί με άλλους 15 Ευρωπαίους ηγέτες προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναφέρεται ότι «το μίσος, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην Ένωσή μας. Γι’ αυτό, σήμερα και κάθε μέρα, υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητα και την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, έτσι ώστε οι μελλοντικές μας γενιές να μπορούν να μεγαλώσουν σε μία Ευρώπη ισότητας και σεβασμού».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση θα μελετήσει σε βάθος την έκθεση και θα φροντίσει για την περαιτέρω εξειδίκευση των προτάσεων και την υλοποίηση όσων είναι άμεσα εφαρμόσιμες.
Ολόκληρος ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω με πολύ μεγάλη χαρά να σας καλωσορίσω στο Μέγαρο Μαξίμου και να σας ευχαριστήσω για την πολύ σημαντική δουλειά, την οποία κάνετε. Είμαι πραγματικά χαρούμενος και υπερήφανος που παραλαμβάνω το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που πιστεύω ότι είναι ένα τολμηρό βήμα εκσυγχρονισμού για την κοινωνία μας.
Διαθέτει την επιστημονική σφραγίδα της Επιτροπής που το συνέταξε, με επικεφαλής τον καθηγητή και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον κ. Σισιλιάνο. Να σας ευχαριστήσω και πάλι κ. πρόεδρε, νομίζω ότι ήταν και για σας μία πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική εμπειρία.
Είχα την ευκαιρία να το διατρέξω, δεν το έχω μελετήσει ακόμα ενδελεχώς, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί βλέπω ότι ενσωματώνει διεθνή εμπειρία αλλά αντιμετωπίζει και με ρεαλισμό, τολμώ να πω, και με ωριμότητα, τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.
Ένα είναι βέβαιο: Ότι στην Ελλάδα του 21ού αιώνα δεν επιτρέπονται προκαταλήψεις που προκαλούν βίαιες συμπεριφορές και δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί μεταξύ των πολιτών της.
Ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν είναι μόνο αντιδημοκρατικός, πιστεύω ότι είναι και βαθιά αντιπαραγωγικός. Και για αυτό και η χώρα μας ακολουθεί την Ευρώπη, ενώνοντας αρμονικά όλες τις δυνάμεις της, ενσωματώνοντας το διαφορετικό στο κοινό. Αναγνωρίζοντας ίσα δικαιώματα σε όλους, απαιτώντας όμως και από όλους σεβασμό και αλληλεγγύη.
Να σας ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά για το δύσκολο έργο σας. Θα μελετήσουμε πολύ προσεκτικά το πόρισμα και πιστεύω ότι υπάρχουν μία σειρά από δράσεις, τις οποίες μπορούμε να αναλάβουμε άμεσα. Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι οι μεγάλες τομές χρειάζονται από τη μία ταχύτητα για να μπορούμε να φτάσουμε στον προορισμό που θέλουμε. Φέρνουν, όμως, τελικά αποτέλεσμα αν ξεκινούν στην ώρα τους. Και η ώρα τους έχει έρθει, αλλά πρέπει να προσέχουμε και τις στροφές στη διαδρομή.
Και τότε νομίζω, πράγματι, ότι το ταξίδι της εξέλιξης θα είναι για όλους, θα αφορά όλους τους Έλληνες, και θα οδηγεί σταθερά προς τα εμπρός.
Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος: Κύριε πρόεδρε, ευχαριστούμε θερμότατα για την υποδοχή σας σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, νομίζω ότι είναι μία σημαντική στιγμή. Είχατε την καλοσύνη να δημιουργήσετε αυτήν την Επιτροπή στις 17 Μαρτίου. Είχαμε δεσμευτεί τότε ότι θα προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι πριν από το καλοκαίρι. Τα καταφέραμε και κατά τούτο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα όλα τα μέλη της Επιτροπής.
Όπως είδατε, η έκθεση στο σύνολό της είναι προϊόν συνθέσεων, συναιρέσεων και συναίνεσης. Λέμε στην αρχή της έκθεσης ότι δεν είναι απαραίτητο ότι σε όλα τα σημεία συμφωνούμε όλοι απολύτως με όλες τις διατυπώσεις. Αλλά -εν πάση περιπτώσει- είναι μία σύνθεση των απόψεων της Επιτροπής σε περίπου 20 σημεία.
Ακολουθούμε τη δομή της αντίστοιχης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ΛΟΑΤΚΙ+ 2020 – 2025. Αναφερόμαστε σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την υγεία, την εκπαίδευση, την κοινωνία, την συμπεριληπτικότητα (καθώς και) θέματα οικογενειακού δικαίου.
Είναι θέματα τα οποία, όπως είπατε κι εσείς, άπτονται της αρχής της ισονομίας και της ισοπολιτείας, του κράτους δικαίου και κατά τούτο θεωρούμε ότι η έκθεση πράγματι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Προσπαθήσαμε, όπως πολύ σωστά είπατε, να είμαστε ρεαλιστές, να λαμβάνουμε υπόψη την κοινωνία του σήμερα.
Σε αυτήν τη λογική κινηθήκαμε, αλλά συγχρόνως προτείνουμε και ορισμένες τομές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες μετεξελίξεις που θα πρέπει να επισυμβούν και σε επίπεδο κυβερνητικής δομής και σε επίπεδο επιμόρφωσης των στελεχών της διοίκησης σε διάφορα επίπεδα, μέσα στην ελληνική κοινωνία και το κράτος.
Σας ευχαριστούμε και πάλι πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και τον τρόπο με τον οποίο μας περιβάλλατε όλους αυτούς τους μήνες της δουλειάς αυτής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ