Βρέθηκε λύση για την υποστελέχωση των κτηματολογικών γραφείων

Βρέθηκε λύση για την υποστελέχωση των κτηματολογικών γραφείων

Η μετεξέλιξη των 292 υποθηκοφυλακείων σε 17 κεντρικά κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα, που προέβλεπε ο νόμος του 2018, δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, σε δύο έτη (δηλαδή τον Ιανουάριο του 2020) και έτσι παρατάθηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Ο βασικός λόγος ήταν η υποστελέχωσή τους, καθώς το 90% των υπαλλήλων των υποθηκοφυλακείων θέλησε να μεταφερθεί σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι του Κτηματολογίου, ενώ παράλληλα, καθώς εξελίσσεται η κτηματογράφηση σε όλη τη χώρα και ανοίγουν νέα κτηματολογικά γραφεία, μεγαλώνει το αντικείμενο των εργαζομένων.

Εκτός από τους 40 επαναπροσληφθέντες νομικούς και την πρόσληψη 77 στελεχών, η θέση των οποίων προκηρύχθηκε από το ΑΣΕΠ, βρέθηκε ακόμα μία λύση μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Κτηματολόγιο θα μπορεί να υπογράφει συμβάσεις με τους δικηγορικούς συλλόγους και το ΤΕΕ προκειμένου να δημιουργηθεί μια δεξαμενή με δικηγόρους και μηχανικούς, από την οποία θα αντλείται δυναμικό για να καλύψει (ανάλογα με τις ανάγκες) τα εκάστοτε κενά στο Κτηματολόγιο, αφού θα περάσουν μια εκπαίδευση (όπως, π.χ., οι ενεργειακοί επιθεωρητές).

Αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, εν όψει και της έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Θεσσαλονίκης, η οποία θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις υπόλοιπες συμβάσεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ