Τρέχει ο Μητσοτάκης να περάσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα

Τρέχει ο Μητσοτάκης να περάσει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα

-Πριν αρχίσει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις

Mε ταχύτατους ρυθμούς και συνοπτικές διαδικασίες, εν μέσω θέρους και με την πανδημία σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση σπεύδει να προωθήσει τις πολιτικές της εκείνες που έχουν αντικοινωνικό – αντιλαϊκό πρόσημο και… συνοδεύονται με το ανάλογο πολιτικό κόστος. «Τρέχει να προλάβει πριν αλλάξει το κλίμα και η κυβέρνηση βρεθεί σε πολιτική ομηρία, έχοντας απέναντί της εκτός από την αντιπολίτευση και την ελληνική κοινωνία», υπογραμμίζουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.

Λίγο πριν στεγνώσει το μελάνι των επώδυνων σε πολλές περιπτώσεις αλλαγών και κοπάσει η κατακραυγή κομμάτων και εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ανατρέπει εκ βάθρων την επικουρική ασφάλιση. Βάζοντας τους ιδιώτες όχι από το… παράθυρο αλλά κανονικά από την κεντρική είσοδο στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το εν λόγω νομοσχέδιο να φτάσει στο Κοινοβούλιο τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, πλην όμως στην κυβέρνηση αποφάσισαν… να μη χάσουν χρόνο. Αμέσως μετά η Ν. Κεραμέως θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης και μεταξύ άλλων καθιερώνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Κατά τα φαινόμενα, η πρεμούρα της κυβέρνησης να… κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, πολιτικές και νομοθετικές, δεν θα σταματήσει εκεί. Η Βουλή δεν θα διακόψει τις εργασίες της για τη θερινή περίοδο, οπότε οι διάφοροι υπουργοί έχουν χρόνο να καταθέσουν όποιο αντιδημοφιλές νομοθέτημα εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους. Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται δεν λένε;

Η εξήγηση που δίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου για τη βιασύνη που χαρακτηρίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να κλείσουν όλα τα θέματα πριν από το φθινόπωρο (έχει δώσει σχετικές οδηγίες στους υπουργούς).

Προκειμένου από τον Οκτώβριο και μετά τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση να ρίξουν το βάρος τους στο μέτωπο της οικονομίας και της ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδος ανάπτυξης και ευημερίας για τη χώρα, με μεγάλες επενδύσεις, που θα αποφέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η ερμηνεία ωστόσο που δίνουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη για τη βιασύνη της κυβέρνησης κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Όπως σημειώνουν, ο πρωθυπουργός σπεύδει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των οικονομικών παραγόντων, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του έναντι του ΣΕΒ όσο έχει χρόνο και πολιτικό απόθεμα. Γνωρίζει καλά ότι μετά το φθινόπωρο θα έρθουν τα πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά. Θα αρχίσουν να φαίνονται οι συνέπειες της πανδημίας, αλλά κυρίως των περιοριστικών μέτρων (λουκέτα σε επιχειρήσεις, αύξηση της ανεργίας κ.ά.) και σταδιακά το κλίμα στην κοινωνία θα γίνεται όλο και πιο βαρύ (αρνητικό) για την κυβέρνηση. Στελέχη της αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι από τις αρχές του 2022 η κατάσταση στη χώρα θα είναι τόσο τεταμένη που θα ήταν αδύνατο τότε ο κ. Μητσοτάκης να περάσει από το Κοινοβούλιο νομοσχέδια όπως αυτά για τα εργασιακά και την επικουρική ασφάλιση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: anoixtoparathyro.gr


Σχολιάστε εδώ