Τελείωσαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και τώρα… αρχίζει το βασανιστικό άγχος για τις βαθμολογίες

-Ο «έξυπνος κόφτης» αποτελεί προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων και αυτό θα οδηγήσει στην εκτίναξη των βάσεων

Ολοκληρώθηκαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα γενικά μαθήματα τόσο των Γενικών Λυκείων (Τρίτη 22/6) όσο και των Επαγγελματικών Λυκείων (Τετάρτη 23/6).

Αύριο ολοκληρώνονται και οι εξετάσεις των μαθημάτων ειδικότητας για τα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ την Τρίτη 29 Ιουνίου ξεκινούν και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες, σχέδιο, αρμονία και μουσικές ικανότητες), που ολοκληρώνονται στις 9 Ιουλίου. Και τώρα αρχίζουν τα καρδιοχτύπια…

Το εξεταστικό άγχος μπορεί να τελείωσε για τους υποψηφίους, αλλά αρχίζει ένα βασανιστικότερο άγχος, αυτό για τις βαθμολογίες που πέτυχαν, καθώς και για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί στα τμήματα των ΑΕΙ που επιθυμούν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό.

Οι βαθμολογικές επιδόσεις αναμένεται να ανακοινωθούν 10 – 12 Ιουλίου (πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 10 Ιουλίου) και μάλιστα φέτος για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους με sms στο κινητό τους, που θα τους στείλει η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Λίγο αργότερα, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που εφαρμόζεται και αυτή για πρώτη φορά φέτος (νομοθετήθηκε την τελευταία στιγμή – Φεβρουάριος 2021!), ενώ ε­πανέρχεται ο συντελεστής βαρύτητας μαθημάτων (ορίστηκε από 0,8 έως 1,20 ανά εξεταζόμενο μάθημα) για τους απόφοιτους μαθητές των λυκείων. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, «ο έξυπνος κόφτης», αποτελεί προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων. Αυτό προβλέπεται να οδηγήσει σε εκτίναξη των βάσεων ιδιαίτερα στα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα, με αποτέλεσμα πολύ μεγάλος αριθμός αποφοίτων να μην εισα­χθεί.

Για να υπολογίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή το υπουργείο Παιδείας, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, αρχικά θα εκδώσει τον Γενικό Μέσο Όρο (ΓΜΟ) ανά επιστημονικό πεδίο, ο ο­ποίος θα προκύψει από το σύνολο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του κάθε πεδίου. Ο ΓΜΟ θα πολλαπλασιαστεί, ανάλογα με το κάθε επιστημονικό πεδίο, με τον συ­ντελεστή που έχει ορίσει κάθε τμήμα ΑΕΙ, ώστε να προκύψει η αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θα ανακοινωθεί με σχετικούς πίνακες..

Στη συνέχεια οι υποψήφιοι, αφού μελετήσουν αυτούς τους πίνακες με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, υπολογίζοντας το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό προτιμήσεων των τμημάτων ΑΕΙ που επιθυμούν να εισαχθούν. Αποκλείονται, όμως, από αυτήν τη συμπλήρωση μηχανογραφικού οι υποψήφιοι που δεν πιάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κανένα τμήμα… Φέτος, βέβαια, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό τμημάτων (δηλώνουν μόνο τα τμήματα για τα οποία έχουν συ­γκεντρώσει τα μόρια που απαιτεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), αλλά από του χρόνου θα υπάρξει από το υπουργείο Παιδείας και περιορισμός δηλώσεων τμημάτων.

Σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, οι υποψήφιοι που δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ, λόγω των παραπάνω ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής, μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10.000, παρόλο που φέτος ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, γενικά, ήταν ένα επίπεδο πιο κάτω σε σύγκριση με το περασμένο έτος. Τυχαίο; Παρόμοια ρύθμιση, το 2006, που επέβαλε τουλάχιστον το 10 στα 20 ως βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, άφησε εκτός ΑΕΙ πάνω από 20.000 υποψηφίους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: amna.gr


Σχολιάστε εδώ