Μικρά οικονομικά: Κορόιδα είμαστε…

Μικρά οικονομικά: Κορόιδα είμαστε…

♦ Βγήκαμε στην αγορά για 2,5 δισ. ευρώ, μια και στο Ταμείο δεν περισσεύουν, και οι προσφορές ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ. Και πήραμε με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου μόνο τα 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο γύρω στο 0,9%! Καλά, μας πείραζε να ήταν στο χρηματοκιβώτιο τα 29 δισ. ευρώ για την περίπτωση που έρθει καμιά αναποδιά;

♦ Αυξάνονται τα λεφτά στο Ταμείο της χώρας, όπως επισημαίνει σε άρθρο του με τίτλο «Των φρονίμων τα παιδιά…» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν προστεθεί 33,6 δισ. ευρώ και 40,7 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2019.

♦ Οι ιατρικές υπηρεσίες μέσα στο 2021 σημειώνουν αύξηση 5,8%, στα 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η εκτίμηση των διαχειριστών κεφαλαίων, οι οποίοι προβλέπουν πως άτομα τρίτης ηλικίας με μεγάλη οικονομική άνεση θα επιδείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ιατρικές υπηρεσίες αλλά και για είδη πολυτελείας.

♦ Από τη μύγα πάνε να βγάλουν ξίγκι… Μικροδέματα αξίας μέχρι 22 ευρώ που προέρχονται από τρίτες χώρες και μέχρι τώρα απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ θα επιβαρύνονται με φόρο. Η φοροδιαφυγή με βάση τα… σαΐνια της ΕΕ ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ.

♦ Αυξημένο ήταν στο πεντάμηνο το πρωτογενές έλλειμμα. Συγκεκριμένα, ήταν 8,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 7,1 δισ. ευρώ. Κάποιο από τα… σαΐνια δεν έκανε σωστούς υπολογισμούς.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ