Εμμ. Γούναρης στο “Π”: Οι κυρώσεις του αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν και η απειλή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία για την επεκτατική της πολιτική προβληματίζουν τον Πρόεδρο Ερντογάν

Εμμ. Γούναρης στο “Π”: Οι κυρώσεις του αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν και η απειλή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία για την επεκτατική της πολιτική προβληματίζουν τον Πρόεδρο Ερντογάν


Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Η ανάληψη της εξουσίας από τον αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν και οι κυρώσεις αυτού έναντι της Τουρκίας όπως επίσης η απειλή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ οδηγούν σε αδιέξοδο την επιθετική πολιτική της γείτονος στο Αιγαίο, στο Ιράκ, στην Αρμενία, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος και προβληματίζουν τον τούρκο Πρόεδρο.

Από την άλλη πλευρά, η ρωσοτουρκική λυκοφιλία φτάνει στο τέλος της λόγω των διαφορετικών θέσεων των δύο κρατών για καίρια θέματα στην Εγγύς Ανατολή, στην Ουκρανία και στη Βόρεια Αφρική. Ήδη οι ΗΠΑ, η Ρωσία και σχεδόν το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ ζητούν την απόσυρση των τούρκων στρατιωτών και των μισθοφόρων της Τουρκίας από τη Λιβύη.

Επιπλέον, η προσπάθεια του τούρκου Προέδρου να πετύχει την αποδοχή της Τουρκίας εκ μέρους των ισλαμικών κρατών ως προστάτιδος όλων των μουσουλμανικών κρατών έχει δυσαρεστήσει την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες δεν ξεχνούν τα δεινά που υπέστησαν από την πολυετή κατοχή αυτών από την Τουρκία.

Η φαινομενικά «νέα» εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, μετά την εκλογή του Μπάιντεν, είναι δόλια και γίνεται προκειμένου να ξεγελασθεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ΕΕ, ώστε να αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις εκ μέρους ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων κρατών. Η δόλια πολιτική του Προέδρου Ερντογάν δεν πρόκειται να πείσει κανέναν! Η Τουρκία δεν επιθυμεί την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Οι συχνές επισκέψεις του τούρκου ΥΠΕΞ στη Γερμανία αποσκοπούν στη συνέχιση της βοήθειας που παρέχει η Γερμανία στην Τουρκία, πιστό της σύμμαχο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την εκλογή του Μπάιντεν, ακόμη και στο τέλος της θητείας του Τραμπ, η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν ευνοεί την Τουρκία. Οι προσπάθειες, δε, της Τουρκίας να πείσει την Ελλάδα ότι είναι πλέον ένα «καλό παιδί» δεν πρόκειται να εισακουσθούν από την Ελλάδα. Η Τουρκία χρησιμοποιεί εντελώς παράνομες θέσεις για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν πείθουν κανέναν και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όπως άλλωστε έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει τα ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας και Βρετανίας.

Η αναμενόμενη ανάληψη του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου από τον διάδοχο του θρόνου Κάρολο, πρίγκιπα επίσης της Ελλάδος –όπως και ο πατέρας του Φίλιππος– και εγγονό του έλληνα πρίγκιπα Ανδρέα, πατέρα του Φιλίππου, έχει θορυβήσει την Τουρκία. Οι αναφορές και καταγγελίες του έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στη συνέντευξή του στην Άγκυρα, παρουσία του τούρκου ΥΠΕΞ, για τις παράνομες θέσεις της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Ελλάδα ήταν πρέπουσες και επιβεβλημένες, μετά τις κατηγορίες του τούρκου ΥΠΕΞ για παραβιάσεις της Ελλάδος αναφορικά με τις τουρκικές μειονότητες στην Ελλάδα.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, τολμά να μετονομάσει την αναγνωρισμένη από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη σε «τουρκική μειονότητα».

Η τελευταία παρέλαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ερυθρά Πλατεία της Μόσχας, προς τιμή όλων εκείνων που συντέλεσαν στη νίκη επί της χιτλερικής Γερμανίας από τη Ρωσία και τους συμμάχους αυτής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν στην πραγματικότητα μια υπενθύμιση προς όλους εκείνους που επιβουλεύονται με πράξεις τους τη διεθνή ειρήνη, όπως η Τουρκία, με την παρουσία στρατού τους σε πολλά κράτη. Στα άτομα εκείνα που τίμησε η ρωσική παρέλαση συγκαταλέγεται και ο ελληνικής καταγωγής ρώσος στρατάρχης Γεώργιος Ζούκοφ, πορθητής του χιτλερικού Βερολίνου! Σε μια επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας ή του έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα καλό θα ήταν στο άγαλμα του Ζούκοφ στην Ερυθρά Πλατεία να κατατεθεί και ένα στεφάνι εκ μέρους της Ελλάδος.

Ο έλληνας ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας στη συνέντευξή του στην Άγκυρα ανέφερε συγκεκριμένες τουρκικές παραβιάσεις στην επικράτεια της Ελλάδος, στον αέρα, στη θάλασσα και στην ηπειρωτική χώρα. Το παράδειγμα του κ. Δένδια καλό θα είναι να ακολουθήσουν και άλλοι υπουργοί και αξιωματούχοι.

Η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδος θα συνεχισθεί, γι’ αυτό καλό είναι να συνεχισθεί η ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδος και των συμμαχικών μας σχέσεων με τη Γαλλία και τα αραβικά κράτη. Παράλληλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες σκόπιμο είναι να διευρύνουμε και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.

Όσον αφορά τις παρανομίες της Τουρκίας στο Αιγαίο, καλό είναι να υπενθυμίσουμε στους Τούρκους ότι σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύονται οι υπερπτήσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δε Θάλασσα του Μαρμαρά δεν είναι εσωτερικά ύδατα της Τουρκίας, διότι εκεί, είτε με 6 είτε με 12 ν.μ., υπάρχει ανοιχτή θάλασσα. Σε αυτό το μέρος, όπως και στην ΑΟΖ της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, η Ελλάδα με τους συμμάχους της, Γαλλία και Ισραήλ, θα μπορούσε να υλοποιήσει αεροναυτικά γυμνάσια, σε απάντηση εκείνων που πραγματοποιεί η Τουρκία στην ΑΟΖ της Ελλάδος.

Όσον αφορά την τελευταία συνάντηση των αρχηγών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η γνωριμία του Προέδρου Μπάιντεν με τον τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν στην πραγματικότητα δεν επέφερε οποιαδήποτε αλλαγή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Σε ό,τι, δε, αφορά τη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει ότι η στάση του αμερικανού Προέδρου ήταν αρκετά θετική έναντι της Ελλάδος.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πούμε ότι η Αμερική χρειάζεται την Τουρκία, όπως επίσης και η Τουρκία την Αμερική.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: telegraph.co.uk


Σχολιάστε εδώ