Ο Φώτης Κουρμούσης αναλύει βήμα βήμα το πώς θα σώσετε την α’ κατοικία σας

Ο Φώτης Κουρμούσης αναλύει βήμα βήμα το πώς θα σώσετε την α’ κατοικία σας


Οι επιχειρήσεις ή θα ρυθμίζουν τα χρέη τους ή θα τα διαγράφουν όλα μέσω πτώχευσης και θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα

 

Λύσεις που σώζουν τα χρεωμένα νοικοκυριά, πρωτίστως τα ευάλωτα, προκειμένου να αποφύγουν την έξωση και να μη βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο, αλλά και τις επιχειρήσεις, με τη ρύθμιση ή τη διαγραφή των χρεών τους μέσω πτώχευσης ώστε να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, εξήγγειλε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης σε συνέντευξή του που αποκαλύπτει βήμα βήμα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.

Πρόκειται για λύσεις που μπορούν να τις υλοποιήσουν και τα ευάλωτα νοικοκυριά για να μη χάσουν την πρώτη κατοικία τους και οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αποφύγουν το λουκέτο.

Θα μπορείς να αγοράσεις την κατοικία σου

«Η κυβέρνηση θα εκπονήσει έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, έτσι ώστε να αναλάβει ένας ιδιώτης τη σύσταση του φορέα που θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών. Ακολούθως θα τη μισθώνει πίσω στον πολίτη για 12 έτη. Το κράτος παρέχει ένα μηνιαίο επίδομα στέγασης, έτσι ώστε να συμβάλει έμπρακτα στην αποτροπή της έξωσης των ευάλωτων νοικοκυριών. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει την κατοικία στο μέλλον, εφόσον ανακάμψει οικονομικά. Παρέχεται δηλαδή ένα κίνητρο για παραγωγή εισοδημάτων και απόκτηση περιουσίας. Η λειτουργία του φορέα είναι ωφέλιμη για τα νοικοκυριά αλλά και για το τραπεζικό σύστημα, γιατί πολλές φορές αυτά τα ακίνητα δεν έχουν επενδυτική αξία και οι μόνοι που τα επιθυμούν είναι οι ιδιοκτήτες τους, λόγω της συναισθηματικής αξίας που προσδίδουν».

 


Ο φορέας που θα συσταθεί θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών και θα τη μισθώνει πίσω στον πολίτη για 12 χρόνια, με το κράτος να δίνει ένα μηνιαίο επίδομα στέγασης για την αποτροπή έξωσης των ευάλωτων νοικοκυριών

 

Στόχος, να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις

«Ο νέος πτωχευτικός νόμος δίνει τη δυνατότητα είτε να ρυθμίσεις τα χρέη σου (μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ή εξυγίανσης) ή να τα διαγράψεις όλα (μέσω πτώχευσης) και έτσι να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα απαλλαγμένος από όλες τις οφειλές, δηλαδή να έχεις μια δεύτερη ευκαιρία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευ­χθεί η μείωση του χρέους, αλλά με ορθολογικό τρόπο, δηλαδή να γίνουν ρυθμίσεις οφειλών, όπου αυτό είναι εφικτό, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις. Εκτιμώ όμως ότι στη μετά την πανδημία εποχή θα επιβιώσουν οι ανθεκτικές επιχειρήσεις και αυτές που έχουν την ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα και ο νόμος θα βοηθήσει στη διάκριση των επιχειρήσεων σε βιώσιμες και μη».

Αυτοματοποιημένη λύση ρύθμισης οφειλών

– Έχουν μπει 20.000

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα: «Ο νέος νόμος παρέχει δύο μέτρα για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών. Είτε με τη μακροχρόνια ρύθμιση είτε με τη δεύτερη ευκαιρία και τη δυνατότητα μελλοντικής επαναγοράς. Η ρύθμιση οφειλών σταματά τις κατασχέσεις λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς.
Στη χώρα μας πλέον εφαρμόζεται ένας εξωδικαστικός μηχανισμός που παρέχει αυτοματοποιημένη λύση ρύθμισης για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους βασικούς πιστωτές, δηλαδή δημόσιο και τράπεζες (συμπεριλαμβανομένων και των funds – servicers). Ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πάνω από 20 χιλιάδες οφειλέτες. Αυτή η διαδικασία θα δώσει λύση γρήγορα σε πολλούς οφειλέτες. Κάποιοι δεν θα ικανοποιηθούν από μια προτυποποιημένη λύση και θα προτιμήσουν μια πιο προσωποποιημένη, ακολουθώντας τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, με σκοπό τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Κάποιοι άλλοι θα κινηθούν δικαστικώς. Η στρατηγική κατεύθυνση διεθνώς είναι σε εξωδικαστικές διαδικασίες, ενώ στο παρελθόν οδηγούνταν στα δικαστήρια, συνεπώς θεωρώ πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα βοηθήσει στην ταχεία διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους».

Προβλέπεται και «κούρεμα»

«Το ‘‘κούρεμα’’ οφειλής λαμβάνει χώρα μόνο σε περίπτωση που κάποιος έχει οικονομική αδυναμία (δηλαδή τα έσοδά του δεν επαρκούν για να καλύψει τα ανελαστικά έξοδά του) και ταυτόχρονα δεν διαθέτει περιουσία σημαντικής αξίας (π.χ. ακίνητα). Συνεπώς, κάθε οφειλέτης θα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία ρύθμισης και ελέγχου, απ’ όπου θα εξεταστεί αν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις και εφόσον πληρούνται τότε θα γίνει το “κούρεμα”. Κατά την εξέταση αυτή θα ελεγχθεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συνοφειλέτες και εγγυητές του, οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για την αποπληρωμή των οφειλών. Ως παράδειγμα, κάποιος που δεν είχε σημαντική ακίνητη περιουσία και τώρα έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και δεν έχει πλέον επαρκή εισοδήματα, τότε θα λάβει ‘‘κούρεμα’’ οφειλής. Όμως αν έχει ακίνητη περιουσία, τότε το ‘‘κούρεμα’’ θα έχει ως αντίτιμο την απώλεια της περιουσίας του».

Το συνολικό ιδιωτικό χρέος το 2019, πριν από την πανδημία, ήταν 234 δισ. ευρώ. Το χρέος προήλθε από τη δεκαετή οικονομική κρίση και περιλαμβάνει 91,7 δισ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 39,3%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, 105,6 δισ. ευρώ οφειλές στην Εφορία και 36,3 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά την πανδημία το ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Ήδη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν μέχρι 10%, δηλαδή κατά 10 δισ. ευρώ.

Λύση η διαγραφή;

Αν το χρέος είναι μη βιώσιμο, ήτοι είναι αδύνατη η αποπληρωμή του ακόμη και σε 30 – 35 χρόνια, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της διαγραφής του με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας.

Να σημειωθεί ότι το ιδιωτικό χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο στα τέλη του 2019 ήταν 256 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εντός του 2020, αυξήθηκε κατά 24 τρισ. δολάρια.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Η εφημερίδα που ρίχνει φως… στα γεγονότα

 

 


Σχολιάστε εδώ