Ερντογάν: Και τα παλικάρια λυγίζουν…
…ή, τέλος πάντων, προτιμούν να μη δείχνουν την… ποιότητά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τούρκο Πρόεδρο, καθώς, όπως είναι γνωστό, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, εκτός αν αυτή είναι… fly.
Με αφορμή τη συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο, ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει με έμφαση ότι δεν πρόκειται να αφήσει να πέσει κάτω η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, κατά την έξοδο από τη συνάντηση κορυφής, εκείνος απλώς είπε (ίσως και να του ξέφυγε) πως «Δόξα τω Θεώ, δεν έφτασε (το θέμα) στην ημερήσια διάταξη»…
Όχι, γιατί και τα… παλικάρια, ένθεν κακείθεν (για να μην ξεχνιόμαστε), επιδίδονται με μεγάλη επιτυχία (χρόνια τώρα) στη γνωστή συνταγή της… γαργάρας.
Ήταν, όλες τους, παιδιά του…
Και έτσι όπως μπορεί κανείς να ανασύρει από τη μνήμη του την Ούρσουλα… τιμωρημένη στο καναπεδάκι του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου, φαντάζει απίστευτο που μια νεαρή –αλλά με την… πρέπουσα εμφάνιση– ήταν στο πλευρό του Προέδρου εκτελώντας χρέη διερμηνέα… Με την οποία ο τελευταίος είχε μια πολύ στενή συνεργασία, κάτι που βεβαίως απαιτούνταν σε μια τόσο σημαντική συνάντηση…
Όμως η νεαρή δεν είναι απλώς μια κυρία-μέλος της Ειδικής Ομάδας Διεθνών Σχέσεων της Τουρκικής Προεδρίας, η οποία μιλά
άπταιστα αγγλικά, προσφέροντας την ασφάλεια που φάνηκε ότι χρειαζόταν ο τούρκος Πρόεδρος…
Έχει και ένα… βιογραφικό πολύ σημαντικό: Η μαμά της είναι εξέχον στέλεχος του ΑΚΡ, ενώ υπήρξε βουλευτής και πρέσβειρα της Τουρκίας στη Μαλαισία…
Στα επίσης πολύ… σημαντικά του βιογραφικού: Η μία αδελφή της είναι σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, η άλλη είναι αναπληρώτρια πρόεδρος του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η μικρότερή της αδελφή είναι σχεδιάστρια των ρούχων της Εμινέ Ερντογάν…
Αν είχε κι άλλη, τότε αυτή σίγουρα θα ήταν σεφ / διατροφολόγος στο Προεδρικό Μέγαρο…
Ο νεποτισμός μπορεί, πάντως, να δημιουργήσει… χωριά ολόκληρα…
Από τον άνθρωπο στο περιβάλλον…
Η… τοξικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι μια… λογική εξήγηση για την τοξική βλέννα που έχει συγκεντρωθεί στη θάλασσα του Μαρμαρά. Διότι τα έργα των ανθρώπων ή που θα καθρεφτίζονται στη φύση ή που θα… υιοθετούνται, για να υπογραμμίσουν την κατεύθυνση.
Και μπορεί η παραπάνω συνάρτηση να θεωρείται έως και ανεδαφική, ωστόσο σε αυτό που όλοι θα συμφωνήσουμε είναι πως αυτή η αποκρουστική εικόνα μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί. Γιατί –και σε αυτό θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε– η θάλασσα είναι πλούτος και, ίσως, ένας από τους πιο… αξιόπιστους θεραπευτές.
Άρα, στην Τουρκία μειώνονται πολύ οι πιθανότητες για κάποια βελτίωση…
Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες μιλούν για ένα άνευ προηγουμένου φαινόμενο (και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά), το οποίο βάλλει άμεσα την υγεία του ανθρώπου, καθώς είναι σημαντικά τα προβλήματα που μπορεί να αποκτήσει κάποιος, αν φάει ψάρια ή οστρακοειδή που έχουν μολυνθεί.
Κοινώς, όσοι κάνουν εκδρομούλες στην Πόλη και τιμούν τις πολλές ψαροταβέρνες των περιχώρων, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν περισσότερο από το αν (επιτέλους) χρειάζεται να φορούν μάσκα, εν μέσω καλοκαιριού και μάλιστα υπό την ιδιότητα του… τουρίστα.
Και το φαινόμενο δεν προκλήθηκε μόνο επειδή οι ακτές της Προποντίδας δέχονται τα, πλούσια σε οργανική ύλη, νερά της Μαύρης Θάλασσας, αλλά κυρίως γιατί πέφτουν εκεί τα αυξημένα αστικά απόβλητα από την Κωνσταντινούπολη…
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λιπάσματα, που εκεί κάνουν… ανεξέλεγκτα πάρτι (σαν τα δικά μας, τα πραγματικά, στις γειτονιές, λίγο πριν από την άρση του lockdown) και τα υπολείμματά τους σταματούν στις ακτές…
Δικό σου, δικό μου…
Και, φυσικά, η θάλασσα δεν έχει σύνορα – γιατί σε αυτήν την περίπτωση ταιριάζει η θρυλική εκείνη ατάκα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, άσχετα που αυτός δεν τα πάει καλά στο… συνταίριασμα (μεταξύ άλλων).
Είναι λοιπόν λογικό να σκεφτεί κανείς ότι όλο αυτό το πλαγκτόν θα επηρεάσει και τις ελληνικές ακτές. «Μεσοτοιχία» γαρ…
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «νομοτελειακά, ποσότητες της βλέννας θα εμφανιστούν στο Αιγαίο», καθώς τα επιφανειακά νερά της Μαύρης Θάλασσας καταλήγουν εκεί…
Εμείς μπορεί να είμαστε πολύ απασχολημένοι με τα πεδία που δημιούργησε ο εμβολιασμός, το παρατεταμένο lockdown και η χρήση μάσκας και συναφών υγειονομικών κανόνων, ωστόσο, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 υπήρξαν καταγραφές τέτοιων περιστατικών, τα οποία κορυφώθηκαν τους επόμενους δύο μήνες σε ελληνικές παράκτιες περιοχές.
Η… καμπάνα χτυπάει, σε πρώτη φάση, στην περιοχή μας, η οποία δέχεται νερά της Μαύρης Θάλασσας, όπως αυτά έρχονται από τα Στενά των Δαρδανελίων, τον Ελλήσποντο.
Δηλαδή, επηρεάζονται η Σαμοθράκη, οι ανατολικές ακτές της Λήμνου, οι κόλποι των ακτών της Θράκης αλλά και της Μακεδονίας…
Βέβαια, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η απλή εμφάνιση τέτοιων περιστατικών κάλυψης παράκτιων περιοχών σε μικρές περιοχές και για σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα.
Εφιστούν όμως την προσοχή, καθώς αν το φαινόμενο εμφανίζεται με αυξητική συχνότητα ή ένταση, τότε η φύση έχει φτάσει σε… τελικό στάδιο, καθώς επηρεάζεται η δυνατότητα αναπνοής του θαλάσσιου οικοσυστήματος, και βεβαίως αποτελεί δείκτη σημαντικής ανθρωπογενούς παρέμβασης (sic)…
Έλλη Μητακίδου
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ