Ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα – Εκκλήσεις στους ανεμβολίαστους

Ανησυχία για την μετάλλαξη Δέλτα – Εκκλήσεις στους ανεμβολίαστους

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες άρουν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Η ανησυχία όμως που προκαλεί η παρουσία του στελέχους Δέλτα, δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, προειδοποιούν πολλοί ηγέτες. Κοινή προσέγγιση στις δηλώσεις τους είχαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας μεγαλύτερο συντονισμό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι δεδομένο πως είμαστε ανήσυχοι για το στέλεχος Δέλτα. Θα ζητήσω πιο συντονισμένη προσέγγιση, ειδικότερα σε σχέση με τις εισόδους από περιοχές που κυριαρχούν τα στελέχη», τονίζει η Α. Μέρκελ.

«Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση καθώς το περιώνυμο στέλεχος Δέλτα φτάνει και εξαπλώνεται πιο γρήγορα από τα προηγούμενα. Αγγίζει όσους δεν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου», επισημαίνει ο Ε. Μακρόν.

Μέσω twitter και ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί και ζητά από τον κόσμο να εμβολιαστεί.

«Έτσι έχει η κατάσταση: Το στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό, πιο θανατηφόρο και εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας τους νεότερους και ανεμβολίαστους πιο ευάλωτους από ποτέ», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος.

 

Το στέλεχος Δέλτα είναι από τα κυρίαρχα στη Βρετανία και αποτελεί την πλειοψηφία των νέων λοιμώξεων στη χώρα. Όμως σύμφωνα και με την ανάλυση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, οι σοβαρές περιπτώσεις εκεί είναι λιγότερες χάρη στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων», αναφέρει ο Η. Μόσιαλος.

Σε νέα μέτρα περιορισμού εξαιτίας του στελέχους μπαίνει η Πορτογαλία. Όσοι μετακινούνται από και προς τη Λισαβόνα τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους αρνητικό τεστ, ενώ τις ίδιες μέρες η εστίαση θα κλείνει στις 15:30.

Στέλεχος της Pfizer στο Ισραήλ τονίζει πως το εμβόλιο της εταιρείας προστατεύει από το στέλεχος Δέλτα, αν και το υπουργείο Υγείας τονίζει πως δεν έχει ακόμη επαρκή στοιχεία για να μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοινώνει πως έχει εντοπίσει το επίπεδο των αντισωμάτων που χρειάζονται για να αποφευχθεί η παρουσία συμπτωμάτων της Covid 19. Προσθέτει ότι τα αποτελέσματα αυτά ίσως βοηθήσουν στην δημιουργία νέου εμβολίου.

Πηγή: ΕΡΤ1


Σχολιάστε εδώ