Όλη η αντιπολίτευση μαζί, ο στόχος του Τσίπρα

Όλη η αντιπολίτευση μαζί, ο στόχος του Τσίπρα

Εν όψει εκλογικού αιφνιδιασμού

-Πρόσκληση για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης

Να ηγηθεί ενός μετώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έστω και άτυπα, ενάντια στην κυβέρνηση και τις πολιτικές της είναι ο βασικός στόχος του Αλ. Τσίπρα και να οδηγήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη σε παρατεταμένη πολιτική απομόνωση.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το «πρώτο βήμα» έ­γινε με τις αλλαγές στα εργασιακά, όπου όλες οι εντός Κοινοβουλίου πολιτικές δυνάμεις, σε μια κοινή γραμμή, εξαπέλυσαν πυρά κατά του νομοσχεδίου που είχε την υπογραφή του Κ. Χατζηδάκη.

Επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι η συμπόρευση αυτή με τα άλλα κόμματα (πλην της Ελληνικής Λύσης) να συνεχισθεί και ει δυνατόν να διευρυνθεί σε όλα τα επίπεδα. Ούτως ώστε σταδιακά αυτή η κοινή στάση να περάσει ως μήνυμα στην ελληνική κοινωνία για την ύπαρξη ενός αντι-δεξιού μετώπου, που θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στην κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας.

Κατά την Κουμουνδούρου, αυτή η συμπόρευση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να αποτελέσει το πρόπλασμα για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας το έχει πει ευθέως πως με δεδομένο ότι, λόγω απλής αναλογικής, δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία θα επιδιώξει να συνεννοηθεί με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν το Κίνημα Αλλαγής, το ΜέΡΑ25 και με έναν τρόπο (ψήφος ανοχής) το ΚΚΕ. Η πρώτη κίνηση της εν λόγω κυβέρνησης θα είναι να καταργήσει τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να επαναφέρει την απλή αναλογική.

Παρά και τη νέα διαβεβαίωση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμανε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, στην Κουμουνδούρου παραμένουν επιφυλακτικοί και δύσπιστοι. Εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το σενάριο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού δεν έχει αποκλεισθεί. Θεωρούν ότι, είτε βάσει σχεδια- σμού είτε λόγω πολιτικών εξελίξεων, αν ο κ. Μητσοτάκης κρίνει ότι τον συμφέρει πολιτικά, δεν θα διστάσει να προσφύγει στη λαϊκή βούληση εντός του 2021.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα για αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής του. Στο στενό επιτελείο του υποστηρίζουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση και αυτό θα φανεί πολύ πιο καθαρά το επόμενο διάστημα. Και αυτό, όπως λένε, διότι οι πολίτες θα νιώσουν στο πετσί τους τις συνέπειες των επιλογών του κ. Μητσοτάκη στα εργασιακά, στην ασφάλιση, στην παιδεία κ.ά. «Μέχρι τώρα η κυβέρνηση κρυβόταν πίσω από την πανδημία, από τώρα και στο εξής θα μπει σε πορεία φθοράς και σε δρόμο χωρίς επιστροφή», τονίζουν.

Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα εμφανίζονται βέβαιοι ότι πολύ σύντομα το κλίμα θα αλλάξει και στις δημοσκοπήσεις και πως «όσο και να θέλουν οι εταιρείες, δεν θα μπορούν για πολύ ακόμη να κρύβουν την αγανάκτηση του κόσμου για την κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα θεωρούν ότι θα αρχίσει να ενισχύεται η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και πως από τις αρχές του φθινοπώρου η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία θα αρχίσει να κλείνει σταδιακά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ