Οι Μαορί ανακάλυψαν την Ανταρκτική δώδεκα αιώνες πριν από τους Ευρωπαίους

Οι Μαορί ανακάλυψαν την Ανταρκτική δώδεκα αιώνες πριν από τους Ευρωπαίους

Οι Μαορί μπορεί να είχαν ταξιδέψει στην Ανταρκτική τον 7ο αιώνα, πολύ πιο πριν από τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the Royal Society of New Zealand».

Η πρώτη φορά που ε­ντο­πίστηκε η ηπειρωτική Ανταρκτική πιστώνεται σε μια ρωσική αποστολή του 1820, ενώ το πρώτο άτομο που πάτησε πάνω την παγωμένη γη της φέρεται να είναι ένας αμερικανός εξερευνητής, το 1821. Ω­στόσο, η νέα μελέτη αποκαλύπτει την ιστορία των βαθιά ριζωμένων δεσμών των Μαορί με την Ανταρκτική, που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

«Διαπιστώσαμε πως οι ταξιδιωτικές αφηγήσεις Πολυνησίων μεταξύ των νησιών περιλαμβάνουν και ταξίδια στα νερά της Ανταρκτικής του Hui Te Rangiora και του πληρώματός του με το σκάφος ‘‘Te Ivi O Atea’’, πιθανόν στις αρχές του 7ου αιώνα», αναφέρει η βιολόγος Πρισίλα Γουέχι, από τη Manaaki Whenua – Landcare Research, την οργάνωση που ηγήθηκε του έργου.

Προσθέτει δε τα εξής:
«Η εξερεύνησή μας αρχίζει να διαμορφώνει μια πιο πλούσια εικόνα της σχέσης της Ανταρκτικής με την ανθρωπότητα και αποτελεί μια πλατφόρμα που σκοπό έχει να ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τις σχέσεις της Νέας Ζηλανδίας με την Ανταρκτική.

Η μελέτη, η οποία συνδυάζει βιβλιογραφία και προφορική παράδοση, αποτελεί μια συγκε­ντρωτική καταγραφή της παρουσίας των Μαορί στις αφηγήσεις και την εξερεύνηση της Ανταρκτικής, η οποία –όπως αναφέρει η ομάδα– διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των κενών γνώσης τόσο για τους Μαορί όσο και για την εξερεύνηση της Ανταρκτικής.

Η έρευνα βασίζεται σε προφορικές παραδόσεις και αφηγήσεις μεταξύ της κοινότητας των Μαορί καθώς και σε γλυπτά των νεοζηλανδών αυτοχθόνων, που, όπως λένε οι ερευνητές, υποδεικνύουν γνώσεις ταξιδιωτικές, πλογήσης αλλά και αστρονομίας.

Αυτές οι αφηγήσεις των Μαορί για τις σχέσεις τους με την Ανταρκτική δεν περιορίστηκαν ούτε σε αυτά τα πρώιμα ταξίδια. Αντίθετα, τα ταξίδια και οι αποστολές αποδείχθηκε ότι συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αλλά σπάνια αναγνωρίζονται ή προβάλλονται».

«Η συμβολή πολλών υποεκπροσωπούμενων ομάδων, από αυτόχθονες έως γυναίκες, γίνεται πλέ­ον ορατή. Και σίγουρα αυ­τό συμβαίνει και στην περίπτωση της ιστορικής της Ανταρκτικής.

Όταν τα βάλεις όλα μαζί, είναι πραγματικά ξεκάθαρο πως υπάρχει μακρά ιστορία σύνδεσης με την Ανταρκτική. Οι Μαορί συμμετείχαν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ρόλους όσον αφορά την ανακάλυψη της Ανταρκτικής», καταλήγει η Γουέχι.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ